صفحه نخست > حقوق بشر > آزادی بيان > نامه گزارشگران بدون مرز به کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان

نامه گزارشگران بدون مرز به کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان

شنبه 1 آگوست 2009

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

تمام ترجمه هاى اين مقاله : [English] [فارسى]

همرسانی

در استانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به تاریخ ٢٩ اسد که شما نیز کاندیداتوری خود را برای شرکت در آن اعلام کرده‌اید، گزارشگران بدون مرز سازمان مستقل دفاع از آزادی مطبوعات و حمایت از روزنامه‌نگاران در سراسر جهان خواهان جلب توجه شما به وضعیت آزادی مطبوعات در افغانستان است. ما از شما می‌خواهیم که در گردهمایی‌های انتخاباتی و به وضوح در این باره تعهدات عملی و اجرایی پیشنهاد کنید و در برنامه انتخاباتی خود این پرونده را در صدر مطالبات خود قرار بدهید.

همانگونه که شما خود به خوبی می‌دانید تهدیدات علیه خبرنگاران افغانستان و خارجی حاضر در افغانستان هر روز بیشتر می شوند. به طالبان که همچنان خبرنگارانی را که تسلیم خواست‌های آنها نمی‌شوند، تهدید به مرگ می‌کنند، گروه‌های جنایتکار و مافیا نیز اضافه شده‌اند. جنوب و شرق افغانستان بشدت بی ثبات هستند، حضور خبرنگاران در این دو منطقه که از کنترل دولت خارج شده و به دو نقطه سياه کسب معلومات تبدیل شده‌اند، هر روز کمتر می‌شود. در دیگر ولایات کشور تهدید و لت و کوب خبرنگاران از سوی ماموران امنیت ملی افزایش یافته است. برای مثال همزمان با نوشتن این نامه در تاریخ ٧ اسد در هرات شش خبرنگار در حال انجام وظیفه خود از سوی ماموران پلیس مورد توهین و لت و کوب قرار گرفته اند.

ما از شما می خواهیم که در گردهم‌آیی‌های انتخاباتی نگرانی خود را از افزایش نقض آزادی بیان و مطبوعات علنا بیان کنید. این اقدامات متاسفانه نه به شکل فردی که از سوی افراد متنفذ و قدرتمند و با گرایشات سیاسی مختلف اعمال می‌گردند.

ما از شما می‌خواهیم که در برابر مردم افغانستان و جامعه جهانی متعهد شوید که در صورت برگزیده شدن به مقام ریاست جمهور در حل معظلات جدی در برابر آزادی مطبوعات گام بر می دارید. اگر راه حلی برای این مشکلات پیدا نشود، دولت افغانستان اعتماد روزنامه‌نگاران و افکار عمومی را از دست می‌دهد و با مشکلات پیچیده‌تری رودرو خواهد شد از جمله می توان به عدم همیاری اتحادیه اروپا که یاریگر افغانستان از نظر اقتصادی سیاسی و نظامی است، اشاره کرد. نخستین خواست ما از شما به سرانجام رساندن پرونده های تحقیق و بررسی در باره قتل و حمله به خبرنگاران است. مصونیت از پیگرد قضایی حاکم بر پرونده‌های قتل و حمله به خبرنگاران افغانی غیر قابل قبول است. ناتوانی پلیس و دستگاه قضایی در دستگیری قاتلان زکیه زکی مدیر رادیو صدای صلح، عبدالصمد روحانی گزارشگر رادیو بی بی سی و آژانس پژواک و بالاخره جاوید احمد خبرنگار مستقل و شبکه تلويزيون کانادا عملا تعهدات دولت افغانستان در رعایت موازین دولت قانونی را به زیر سوال برده است. مصونیت از پیگرد مشوق خشونت‌های بیشتر علیه روزنامه‌نگاران و به ویژه روزنامه‌نگاران زن شده است.

ما براین باوریم که حمایت شخصی شما از خبرنگاران مورد تهدید قرار گرفته از جمله خبرنگاران زن که همچنان قربانی تبعیض و تهدید هستند دارای اهمیت فراوان است. چرا نباید قانونی برای بهبود وضعیت اقتصادی و امنیت شغلی خبرنگاران تهیه کرد؟ که شرطی لازم برای تامین استقلال روزنامه‌نگاران و تحریره رسانه‌هاست. ما از شما بعنوان کاندیدای بالاترین مقام اجرایی و عملا قضایی کشور می‌خواهیم متعهد شوید که سید پرویز کامبخش را که برای بارگذاری مقاله‌ای از روی اینترنت ناعادلانه به بیست سال زندان محکوم شده است، آزاد خواهید کرد. بیش از یک میلیون نفر در سراسر جهان با امضای طوماری خواهان آزادی این روزنامه‌نگار جوان شده‌اند. افشای شکنجه شدن وی از سوی ماموران امینت ملی توانایی دولت افغانستان را در رعایت موازین بین‌المللی ناظر بر حقوق انسانی به زیر سایه تردید برده است.

این ماجرای تاسف‌برانگیز به تنهایی می‌تواند رهنمای شما در اعلام موضع علنی علیه سو استفاده سیاسی از اتهام " کفر گویی " باشد. ضروری است تاکید شود که اصل ١٣٠ قانون اساسی در رابطه با پرونده های مربوط به " جرایم" عقیدتی نباید مورد استفاده قرار گیرد.

امروز افغانستان می‌بایست از قانون مطبوعاتی جدیدی بهرمند می‌شد که تضمین های بیشتری را برای آزادی رسانه‌ها تامین می کرد. اما اجرای قانون کنونی نیز همچنان به دلایل اختلافات سیاسی مسکوت مانده است. ما از شما می‌خواهیم که پس از تنفیذ حکم ریاست جمهوری این قانون را امضا و به فوریت برای اجرا ابلاغ کنید. علاوه بر این برای تکمیل قانون مطبوعات ما از شما می خواهیم که در جهت غیر جنائی کردن تخلفات مطبوعاتی اقدام کنید، رسانه‌های دولتی را به موسسات خدمات عمومی تبدیل کرده و قانونی برای تسهیل دسترسی همگان به اطلاعات تهیه شود.

بدون مطبوعاتی آزاد که قادر باشد خطاهای دولت را منعکس کند، دولت و جامعه جهانی چگونه می‌توانند مدعی مبارزه با فسادی شوند که هر روز بیشتر دولت را به قعر خود فرو می‌کشد؟ اگر دولت ناتوان در دفاع از آزادی بیان باشد چگونه می‌توان با تاریک اندیشی و تبلیغات دروغین طالبان مبارزه کرد؟

در تاریخ معاصر افغانستان هیچ گاه مردم این کشور تا به این حد آزادنه به اطلاعات تولید شده از سوی افغانی ها برای افغانی ها دسترسی نداشته اند. ما شما را دعوت می کنیم از این فرصت تاریخی سودجسته و اگر به رئیس جمهور کشور برگزیده شدید، آزادی رسانه ای را در این کشور نهادینه کنید.

با آنکه قانون اساسی افغانستان آزادی مطبوعات را حمایت می کند اما فضای پر خشونت و رفتارهای تفتیش عقاید مانند علیه روزنامه نگاران برخی دستاوردهای این سال ها را مورد تهدید قرار داده است. ما و بسیاری از رای دهندگان بر تعهد روشن شما برای پایان دادن به آزارهای قضایی – مذهبی علیه روزنامه نگاران حساب می کنیم. ما می خواهیم که نسبت به رعایت استقلال رادیو و تلویزیون های خصوصی اقدام کنید.

در ماه جدی سال گذشته هیاتی از گزارشگران بدون مرز برای تهیه گزارش به افغانستان سفر و در طی مدت ماموریت خود با وزرای عدلیه و فرهنگ و اطلاعات،مشاور مطبوعاتی و سخنگوی رئیس جمهور،رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر، سخنگوی شورای علما، سازمان‌های جامعه مدنی ، انجمن‌های روزنامه‌نگاران، خبرنگاران و آژانس های خبری بین‌المللی، افسران نیروهای ائتلاف و بسیاری از روزنامه‌نگاران شهرهای کابل، هرات، مزارشریف و قندهار دیدار و گفتگو کرد. این گزارش و توصیه های ان هنوز برای ما اکنونیت دارد که توجه شما را به آن جلب می کنیم.

گزارشگران بدون مرز این نامه را برای همه کاندیداها ارسال و سپس درسایت ها و رسانه ها منتشر خواهد ساخت، پاسخ کاندیداها به گزاشگران نیز انتشار خواهد یافت.

سایت فارسی گزارشگران بدون مرز

واژه های کلیدی

انتخابات در افغانستان
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس