وضعیت بد رسانه ها در بامیان؛ برای اولین بار یک خبرنگار از سوی پولیس بازداشت شد
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
برای نخستین بار یک خبرنگار در بامیان که می خواست از صحنه لت و کوب مردم عادی توسط نیروهای پولیس در یکی از برنامه های دومین دور جشنواره سارک عکس و صدا بگیرد، توسط نیروهای امنیتی این ولایت بازداشت شد.
زمان احمدی خبرنگار مجله اورال و خبرگزاری بخدی در بامیان که نزدیک به سه ساعت در حوزه امنیتی شهر بامیان با چند تن از همکارانش تحت توقیف قرار داشته می گوید:" در شامگاه سوم ماه روان، زمانی که برای تهیه گزارش از جشنواره غذاهای محلی و نمایش مجسمه صلصال با نور سه بعدی به محل برگزاری جشنواره رفتم، با برخورد تند نیروهای امنیتی مواجه شدم و از ورودم به محل، جلوگیری صورت گرفت".
احمدی گفت، وقتی نتوانستم به محل برگزاری جشنواره غذاهای محلی وارد شوم، منتظر ماندم تا برنامه نمایش مجسمه صلصال با نور سه بعدی اجرا شود اما نیروهای امنیتی تلاش داشتند تا در بیرون از محل برگزاری جشنواره نیز از حضور من و مردم دیگر جلوگیری کنند.
او افزود، نیروهای امنیتی با مردمی که در بیرون منتظر اجرای برنامه نمایش مجسمه صلصال با نور سه بعدی بودند، برخورد خشونت آمیزی می کرند و حتی برخی از آنها را با سیلی، سنگ و قنداق تفنگ را لت و کوب کردند.
او در ادامه بیان داشت:" زمانی که خواستم از صحنه لت و کوب مردم توسط نیروهای امنیتی عکس و صدا بگیرم، محمد علی لگزی آمر امنیت قوماندانی امنیه بامیان با برخورد نامناسب و توهین آمیز مرا بازداشت کرده و به حوزه امنیتی این ولایت منتقل کرد".
او تاکید کرد که در حوزه امنیتی، ضمن اینکه مورد بازجویی قرار گرفته، تمام صداهایی که از برخورد خشونت آمیز نیروهای امنیتی با مردم ثبت کرده بود، توسط آنان حذف شده است.
به گفته او؛ نیروهای امنیتی حتی تصمیم داشتند تا دستگاه ثبت صدایش را ضبط کنند اما بدلیل مقاومت او، این کار صورت نگرفته است.
افزایش خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان از مسائلی است که اخیرا نگرانی نهادهای مدافع حقوق خبرنگاران را برانگیخته است.
برخورد خشونت آمیز، لت و کوب، توهین و تحقیر و ضبط وسایل کاری خبرنگاران از مواردی است که گهگاهی از سوی مقامات دولتی در کشور صورت می گیرد.
در بامیان اما تا سال اوایل سال گذشته، خبرنگاران و رسانه های محلی از وضعیت به نسبت خوبی برخوردار بودند.
از سال گذشته وضعیت در این ولایت تغییر کرد و برخی از رسانه های، سال 2014 را بدترین سال برای خبرنگاران بامیان خواندند.
از آن زمان تا کنون گذشته تا کنون چندین بار خبرنگاران بامیان از سوی مقامات بلند رتبه این ولایت، توهین و تحقیر شده اند و در برخی موارد وسایل کاری آنان ضبط و یا هم اسناد دست داشته شان از سوی این مقامات بررسی و یا حذف شده است.
این اما نخستین بار است که یک خبرنگار در بامیان بازداشت و مورد بازجویی قرار می گیرد.
بازداشت این خبرنگار، انتقاد تند خبرنگاران و فعالان مدنی در مناطق مختلف کشور را به دنبال داشته است.
با این حال زمان احمدی می گوید، بدلیل آنکه بامیان را دوست دارد و نمی خواست چهره بامیان، آنهم درست در روزهایی که دو جشنواره بزرگ فرهنگی در آن برگزار شده بود نا مطلوب منعکس شود، تا کنون سکوت کرده بود.
او اما افزود:"اکنون می خواهم اعتراض کنم تا گامی هرچند کوچک در راستای اصلاح سیستم پولیس برداشته شود، نیروهای امنیتی حق ندارند با خبرنگاری که با کارت هویتش در محل یک رویداد خبری حاضر می شود برخورد خشونت آمیز داشته باشد".
براساس اظهارات او، اکثر نیروهای امنیتی بامیان تا کنون با قانون پولیس آشنایی ندارند و لت و کوب مردم را با استناد به این قانون حق خود می دانند در حالی آنان حتی حق لت و کوب مجرم را ندارند چه رسد به مردم عادی.
به گفته این خبرنگار؛ نیروهای پولیس بامیان تا کنون سواد خواندن و درک قانون پولیس را ندارند و زمانیکه آنها نتوانند این قانون را بفهمند، وضعیت بدتر از این هم خواهد شد.