صفحه نخست > خبر و گزارش > وضعيت اسف بار سایت های دولتی

وضعيت اسف بار سایت های دولتی

از مشکلات فنی تا دروغ پراکنی ها در سایت های دولتی/ تر كار لاندى دى/ ملای فاسد "شينواری" در کنار کرزی/ بخش "معلومات درباره ماليه" در سایت وزارت ماليه خالی از معلومات
شنبه 3 جنوری 2009

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

کابل پرس?: در اين نوشته نگاهی به سایت های اينترنتی دولتی افغانستان خواهيم داشت و وضعيت آن ها را به شکل کاملا عينی بررسی می کنيم. دولت افغانستان و بويژه وزارت مخابرات، ماليه و نهادهایی مانند بانک مرکزی افغانستان هميشه ادعا می کنند که استفاده از تکنالوژی معلوماتی يا همان آی تی (IT) را در انجام کارهای خود مد نظر دارند. راه اندازی، نگهداری و توسعه ی سایت های اينترنتی يکی از بخش های مهم تکنالوژی معلوماتی می باشد. رشد سريع سايت های اينترنتی و گسترش موارد استفاده از آن طوری ست که هر روز بيشتر از گذشته جوامع را نيازمند خود می کند.

در افغانستانی که معمول است برای هر کاری پروپازل (پيشنهاد، معمولا پيشنهاد مالی برای انجام يک طرح) نوشته شود و دست آخر برنامه و طرحی که برای آن پول گرفته شده است، همراه با اختلاس و سوء استفاده، سابق از طريق قبيله سالار اشرف غنی احمدزی و اکنون از طريق همفکر وی انورالحق احدی تحويل دولت افغانستان (و نهايتا مردم) می شود، دولت و نهادهای مختلف دولتی برای راه اندازی سایت های خود پروپازل و طرح و پيشنهاد می نويسند و اين طرح و پيشنهاد توسط خود دولت و يا يکی از کشورها و يا نهادهای کمک کننده، مستقيم يا غير مستقيم تامين مالی می شود.

سایت های دولتی افغانستان وضعيت کاملا تاسف آوری دارند و علاوه بر اينکه هيچ ذوق و سليقه ای در طراحی آن ها وجود نداشته، پيوند های (لينک) شکسته ی فراوانی دارد. زبان اصلی بيشتر اين سایت ها زبان انگليسی ست و معلومات به هيچ عنوان درست دسته بندی نشده، گاهی در بخش فارسی مطالب پشتو ديده می شود و گاهی در بخش انگليسی مطالب فارسی. علی رغم اينکه مدت های طولانی از زمان راه اندازی برخی از اين سایت ها می گذرد اما صفحات زيادی هست که با وجود پيوند و صفحه ی ايجاد شده، سفید و خالی از معلومات می باشد.
به تصاويری از برخی سایت های اينترنتی دولت افغانستان دقت کنيد:

سایت وزارت ماليه ی افغانستان

بخش "پلان" در سایت وزارت ماليه ی افغانستان که خالی از معلومات است


بخش "قوانين" در سایت وزارت ماليه ی افغانستان که خالی از معلومات است

بخش "معلومات درباره ماليه" در سایت وزارت ماليه ی افغانستان که خالی از معلومات است

نمونه ای زيبا از صفحات سایت وزارت ماليه ی افغانستان

در سایت وزارت ماليه ی افغانستان بخشی وجود دارد با عنوان "میگزين". با توجه با آدرس اينترنتی اين بخش (در انتهای آن Magazine آمده است) منظور دست اندرکاران وزارت ماليه "مجله" بوده است. گويی بيماری فارسی ستيزی وزير صاحب ماليه مانند همتای سابقش اشرف غنی احمدزی، او و تيمش را واداشته تا "ميگزين" را به کلمات رايج در زبان فارسی ترجيح دهند.

سایت "بانک افغانستان"

در اين سایت بسیاری از صفحات خالی و بدون معلومات است. اين سایت و سایت هایی از اين دست پروژه های ناتمام دولت افغانستان را در ذهن تداعی می کند که يا نيمه تمام رها می شوند و يا اينکه چيزی را سر هم کرده و به عنوان پروژه تحويل می دهند:

در اين سایت هيچ نشانه ای ديده نمی شود که بخش فارسی هم وجود دارد اما با رفتن به بخشی انگليسی به نام DAB Achievements به نوشته ای فارسی بر می خوريم که اظهارات جناب نورالله دلاوری سرپرست اين بانک می باشد.

سایت وزارت دفاع افغانستان

مديران اين سایت خيال خود را راحت کرده اند و تمام داشته هايشان را در يک صفحه آنهم به زبان انگليسی قرار داده اند.
در اين سایت از خبر، گزارش و معلومات لازم هيچ اثری نيست. گويی اگر صد سال ديگر هم سری به اين سایت بزنيد همين است که اکنون می بينيد:

سایت وزارت تجارت افغانستان

لازم به ذکر است که علی رغم برکناری امين فرهنگ از مقام وزارت تجارت، در اين سایت در همان صفحه ی اول بيش از پنج عکس ايشان آمده که به عنوان وزير تجارت افغانستان معرفی شده است. همين خود نشان می دهد که اين سایت يا به روز نشده و يا حکومت افغانستان به تصميم مجلس وقعی نگذاشته و ايشان همچنان در مقام وزير تجارت افغانستان (مثبت يا منفی؟ ) فعاليت می کنند.

با هر مرورگری که اين سایت را باز کرديم، تصاوير و ستون های بهم ريخته را ديديم:

سایت وزارت تحصيلات عالی

ببينيد نمونه ای از اين سایت را:

جالب است که اين وزارتخانه گفته است که برای نام نويسی و برگزاری امتحانات ورودی دانشگاه ها از سیستم الکترونيکی استفاده می کند.

سایت وزارت مبارزه با مواد مخدر

بيرون رفتگی عکس از سمت چپ نشان از مهارت دست اندرکاران سایت وزارت مبارزه با مواد مخدر دارد:

در اينجا قرار بود عکسی نشان دهنده ی گراف رشد مواد مخدر در افغانستان نشان داده شود که می بينيد خبری نيست:


سایت وزارت انرژی و آب

از وزارت اسماعيل خان که گفته بود چهل روزه شهرواندان کابل به برق دسترسی خواهند داشت و بعد از چند سال وضع بدتر شده، انتظار سایت اينترنتی نداشته باشید:

سایت وزارت اطلاعات و فرهنگ

از کريم خرم وزيری که تمام تلاش خود را برای فارسی ستيزی و محدودکردن رسانه ها و خبرنگاران گذاشته نبايد انتظار داشت، سایت رسمی وزارت زير امرش فارسی داشته باشد (گرچه پيوند غير فعال فارسی را می مانند). او کلمات زيبا و روان فارسی را کلمات کفر می داند. سایت وزارت فرهنگ نيز مشکلات فنی عمومی مانند سایت های ديگر را دارد:

سایت رييس جمهور افغانستان

بيشتر بخش های فارسی و پشتوی اين سايت خالی و فقط اين عبارت موجود می باشد: تر كار لاندى دى.
تقريبا از اواسط سال 1385 است که همين عبارت " تر كار لاندى دى" در بيشتر صفحات بخش فارسی و پشتو سایت رييس جمهور افغانستان به چشم می خورد:

نکته ی جالب توجه در سایت رييس جمهور افغانستان "دروغ پراکنی" های مختلف است. يکی از دروغ پراکنی ها مبارزه با فساد اداری و تحقيق و شایسته سالاری ست. اين در حالی ست که همان عکسی که برای اين بخش در نظر گرفته شده و ملای فاسد "شينواری" را در کنار کرزی نشان می دهد، نيت و امر شایسته سالاری و مبارزه با فساد را نقض می کند.

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • اخیرا" سایت کابل پرس?، مانند همیشه موضوع جالب ، سایت های دولتی را به نمایش گذاشته که واقعا" تاثر آور وتاسف انگیز است. عدم توجه به اهمیت این سایت ها وبی کفایتی مسئولان اداره های دولتی مرا بیاد سالیان قبل که در یکی از دفاتر دولتی وظیفه داشتم، می اندازد .
    درین دفتر که بیش ازده یا دوازده نفر، از پیادهء دفتر تا مدیر عمومی ازشروع کار وامضای حاضری تا ختم روز، اکثرا" به فاتحه رفتن وضمن صحبت های فامیلی، به چای خوردن ومزاق وخنده میگذشت، همه این ده یا دوازده نفرجزنوشتن چند قطعه مکتوب متحدالمال، در یک موضوع خاص مصروفیت دیگرنداشته کوچکترین کار عملی و ابتکار برای ازبین بردن این همه ضیاع وقت وکاغذبازی بدون موجب نداشتند. وقتی هم بهبود وخلاصه سازی دروضع دفتر داری توسط کدام فرد روشنتر پیشنهاد میگردید، از طرف مراجع بالاتر رد میگردید. در اوایل دلیل این همه ضیاع وقت وبی پروائی را ندانسته ولی بعد از مدتی درک کردم که چه رازهای خاینانه، درین سیستم نهفته است. نوشتن یک مکتوب که البته مربوط به کار فرد ویا افراد می بود ، باید، تایپ یا پاکنویس وکاپی ، امضای مامور، امضای مدیر، ودرصورت معماملات پولی ، کنترولر، امضای مدیر عمومی وبالآخره تا رئیس و معیین و وزیر، میرسید وبعد از طی این مراحل و چندین مرتبه تصحیح اشتباهات، بالآ خره به وارده وصادره رسیده پیاده دفتر که آنرا تسلیم دفتر ویااداره دیگرمینمود، همه باید جیب خرچ خودرا بدست میاوردند. وفکرمیکنم این سیستم هنوز جریان داشته واز بد بد تر هم شده.
    عدم توجه به این سایتهای دولتی درپهلوی بی کفایتی اکثر منسوبین وکارکنان دوایر دولتی هم ، همین موضوع خورد وبرد، مخصوصا در اداراتی که معاملات داد وگرفت پولی مطرح است ، رول به سزایی دارد. روءسای خائن با صلاحیت ادارات ، بخاطر استفادهء نا مشروع، از تقررجوانان روشنفکر، تحصیل کرده ، لایق وفهمیده در رشته های مخصوص ابا ورزیده کسانی را که مطابق میل شان بوده و به دهل شان برقصد، می گمارند. خوشبختانه امروزتعداد زیاد جوانان تحصیل یافته با مهارت خاص در رشته های مختلف در سراسر مملکت وجود دارند که آرزوی خدمت صادقانه به مملکت، از آرزوهای قلبی شان است. اما تا زمانیکه این حکومت بی کفایت ، با وزرا وروءسا و صلاحیت داران کهنهء قوم وقبیله پرست کهنه فکر و استفاده جو، در صدر ادارات وجود داشته باشند، امید بهبود در هیچ ساحه دیده نمیشود.
    ضمنا" قابل یاد آوریست، درمدتی کمی که من به سایت کابل پرس دسترسی پیدا کرده ام، متاسفانه علما ،نویسندگان، و خوانندگان وسایت های دیگر، در موضوعات مهم حیاتی ،که آبادی،عمران پیشرفت وترقی مملکت است و انتقاد از کارکنان و مسئولین دوایردولتی به منظور اصلاح امور، و اجراآت پارلمان وغیره کمتر علاقه گرفته به ابراز نظر مثبت ویا منفی،زیاد پرداخته نمیشود. اما برعکس در مسایل مذهبی، عقیدوی وتبعیضات که متاسفانه جز ایجاد اختلافات ،کدورت وبد بینی ، دو ودشنام به یکدیگر مفاد زیادی ازان متصور نیست ، صفحات سایتها در لحظات خیلی کوتاه، پرمیشود. درین حالتی که وطن عزیز وافراد مظلوم آن چشم امیدی به دانشمندان، نویسندگان و اهل خبره دارند چه بهتر اگر عوض مسایل کهنه وپیش پا افتاده، ازتجربیات مثبت ومنفی شان به منظور اصلاح وبهبود مسایل و موضوعات اصلی و ضروری اظهار نظر وپیشنهاداتی صورت بگیرد. به امید سعادت ورفاه همه

  • محترم

    شما مطلب بسیار جالبی را نوشتید. همانطور که دولت افغانستان بی مایه است پس شما انتظار نداشته باشید که یک دولت میان تهی سایت های معلوماتی وپرداشته باشد. سایت های میان خالی دولت نشاندهنده بی ماهیتی دولت ان است.

    این در حال است که کرزی این چوپان قوم روز گذشته با مسوول سایت بینوا که یکی از فاشیست ترین سایت های پشتو است ودران اشکارا در برابر سایر اقوام جبهه گیری میشود و همه توهین میشوند دیدار کرد. دیدار اصلی انها زیادتر جلب حمایه گردانندگان این سایت از کرزی بود وکرزی مبلغ بیست هزار دالر امریکایی از بودیجه دولت را به میرویس جلالزی گرداننده ان پرداخت تا از وی در انتخابات اینده طرفداری کند.

    با توجه به ماهیت سایت بینوا، این کاملا اشکارا است که کرزی خود یکی از دامن زننده گان مسایل قومی وزبانی است . برای اطلاعات بیشتر لطفا به روی ادرس ذیل کلیک کنید:

    http://www.benawa.com/details....

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس