صفحه نخست > دیدگاه > فدراليزم در افغانستان

فدراليزم در افغانستان

فدراليزم نوع نظامی است که امروز در اکثر کشور های پيشرفته حاکم است و می تواند برای افغانستان نيز مفيد باشد./ تقسيم بندی بايد به اساس ولايت باشد، نه زبان و قوم، زيرا در آنصورت به کوچ های اجباری اقوام مختلف از يک نقطه به نقطهء ديگر می شود که امکان وقوع حوادث دلخراش خواهد بود.
نجیب روشن
چهار شنبه 21 آپریل 2010

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

يک: نظر شما درباره ی فدرالیزم در افغانستان چيست؟

دو: آيا فدراليزم در افغانستان می تواند به عنوان روشی موثر و مثبت بکار آيد؟

سه: اگر طرفدار سیستم فدرال در افغانستان هستید، با توجه به شرایط، چه راهکارهایی برای ايجاد چنين سیستمی لازم است؟

چهار: اگر طرفدار سیستم فدرال در افغانستان هستید، تقسیم بندی های هر بخش از کشور فدرال باید به چه اساسی صورت گيرد؟ آيا اين تقسیم بندی ها باید بر اساس ولایت باشد، بر اساس زبان، نژاد و مذهب و یا تقسیم بندی ديگر؟

پنج: اگر طرفدار سیستم فدرال در افغانستان هستید، تقسیم بندی های اداری و شمولیت قانون در کشور باید به چه شکلی باشد؟

شش: اختيارات بخش های فدرال، تا چه اندازه باید باشد؟

هفت: چه موانعی بر سر ايجاد سیستم فدرال در افغانستان وجود دارد؟

هشت: در صورتی که مخالف سیستم فدرال در افغانستان می باشید، سیستمی که به نظر شما در افغانستان کاراست چيست؟

نه: آيا مشکلات و نارسایی ها در افغانستان با تغيير سیستم حل خواهد شد؟

پاسخ ها:

1: فدراليزم نوع نظامی است که امروز در اکثر کشور های پيشرفته حاکم است و می تواند برای افغانستان نيز مفيد باشد.

2: برای افغانستان نيز يک وريانت خوب است، اما نه در کوتاه مدت.

3: پيش شرط نظام فدرال، صلح و ثبات در کشور و قطع مداخلهء خارجی و برگشت نظاميان پيمان «ناتو» از افغانستان است.

4: تقسيم بندی بايد به اساس ولايت باشد، نه زبان و قوم، زيرا در آنصورت به کوچ های اجباری اقوام مختلف از يک نقطه به نقطهء ديگر می شود که امکان وقوع حوادث دلخراش خواهد بود.

5: هر بخش بايد از قوانين عام داخل کشور پيروی کنند. به عبارهء ديگر در کشور بايد چند قانون وجود نداشته باشد. اما در محلات در رابطه با مسايل منطقوی می تواند لوايح جداگانه و مجرد وجود داشته باشد.

6: اختيارات بخش های فدرال بايد مساويانه باشد. در بخش های نظامی و سياسی، بايد تابع مرکز باشند، اما در ساحات فرهنگی و اقتصادی بايد مستقل و در يک رقابت سالم قرار داشته باشند.

7: فعلاً مانع بزرگ در اين راه، جنگ، اشغال کشور و مداخلهء خارجی است.

8: با در نظرداشت پاسخ های فوق طرفدار فدرال هستم، اما در يک دراز مدت. اصلاً مشکل است وقت برايش قيد گردد. در صورتيکه يک راه حل اساسی برای معضلهء افغانستان سراغ شود، شايد اين پروسه با سرعت آماده شود.

فدراليزم در افغانستان

نظر شما درباره ی فدرالیزم در افغانستان چيست؟/ آيا فدراليزم در افغانستان می تواند به عنوان روشی موثر و مثبت بکار آيد؟ / لطفا پاسخ ها را، در صورت امکان همراه با يک عکس منتشر نشده از خود تا انتهای ماه حمل ايميل کرده و یا با ورود به بخش مدیریت کابل پرس، برای انتشار پیشنهاد کنید.

شنبه 3 آوريل 2010

واژه های کلیدی

فدرالیسم
آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • با عرض حرمت و تحقق فدرالیزم واقعی ..
    1

    • فدرالیزم یگانه بدیل صلح اخوت........... در شرایط کنونی در سرزمین زجیر کشیده ماست که از تجزیه جلوگیری و مردم را به اعمار و ترقی کشور متحد میکند.
      2- ازتنش ها میکاهد روند دمکراسی و مردم سالاری را افزایش میدهد مردم حاکم سرنوشت خودشان میشودند , تولیدات داخلی را بالا برده ,زمین های بایر اباد تر خواهد شد , استفاده موثر وبیشتر از ذخایر ومنابع زیرزمینی را تشدید خواهد بخشید .
      3- ابتدا ,از ترکیب چند ولایت کنونی یک یک ولایت بزرگتر (که در اینده یک فدرال خواهد بود ) ساخته شود تا تشکیلات بی سر وپای کنونی مختصر شود ,
    • قوانین فدرال , مالیه دهی , مکلفیت های فدرال در برابر حکومت مرکزی و کمک به قوای مسلح ... ترتیب شود , از خوبی های قوانین کشور های فدارالی جهان و منطقه استفاده شود ..
      4-فدرال بنابر ترکیب اتحاد چند ولایت باشد نه ترکیب قومی ومذهبی ونژادی .
      5-تقسیم بندی ها از یکجاشدن چند ولایات بوجود بیاید نه مسایل قومی نژادی مذهبی زبانی .. تا اندازه ی مسایل در نظر گرفته شود مثلا خوبست زابل را با قندهار یکجا کرد تا غرنی و غرجستان - یا نمیروز را با هرات ضمیه کرد تا قندهار ...
      6-اختیارات عام وتام مرحله یی در جریان یک مدت معین به فدرال ها واگذار شود مثلا دویا سه سال , ,انتخابات فدرالی ,مالیه دهی استفاده از عرف وعادات رسم ورواج مذاهب در ساحه خود شان .....تحت نظر اهل خبره, اقتصاد دانان , حقوق دانان و ملا ها خوب صورت گرفته .. و نام گذاری های تاریخی و زیر خاک شده دوباره زنده و استفاده شود و از نام هاب بی مورد بی معنی جلوگیری شود ..

    8-کسانیکه در دفاع از وطن سهم بالا نداشته اند - مالیه نپرداخته اند و در غصب منابع و ذخایر وجنگلات دست بالا داشته اند از یکجا شدن ,همفکر شدن, اگاه شدن اقشار و ملیت های دیگر در هراس اند و در این راه سنگ اندازی کرده و میکنند حتا نظریه پردازان فدارالیزم را در وطن ما خائین و تجزیه طلب معرفی میکنند , میترسند نفوس شماری صورت بگیرد اتحاد های بزرگ از اقوام و فدرال ها بوجود بیاید و به تصرف غاصبانه قدرت شان خاتمه بدهد.

    از سوی هم ولایات ی که اب و زمین های اباد , ذخایر غنی منابع زیر زمینی ومعادن سر شار ..... دارند حسادت دشمانان را بر می انگیزد انان هنوز هم به این عقیده هستند تا سایر ملیت ها و اقوام ولایات کار کنند و مالیه ببپردازند و وسیله اسایش حاکمان غاصب را فراهم بکنند ....

    جواب دوسوال اخر را باید پاکستان, حبیب اله رفیع , روستار تره کی, یون , انور الحق احدی وتمام دشمنان صلح ارمش و برادری و برابری اقوام و مذهبدر وطن ما ........ بدهند.

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس