صفحه نخست > کابل پرس افشا می کند > تلاش های ناکام "سردار سرخ"

تلاش های ناکام "سردار سرخ"

برای جلب حمایت امریکا قبل از کودتای 26 سرطان 1352
حکيم نعيم | Hakeem Naim
دوشنبه 24 دسامبر 2007

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

ادعا های زیادی در مورد نقش شوروی سابق در کودتای 26 سرطان 1352 به رهبری محمد داود وجود دارد. هر چند با در نظر داشت وابسته گی مطلق حزب نامنهاد دموکراتیک خلق به شوروی و اتحاد نافرجام محمد داود با جناح پرچم آن,نمیتوان نقش شوروی سابق در کودتای 26 سرطان 1352 نادیده گرفت, اما اتحاد داود- پرچم رول کشور های دیگر خارجی بخصوص امریکا را در کودتای سرطان 1352 که منجر به تغیر رژیم شاهی به جمهوری شد, در حاشیه قرار داده است.

سندی که در بانک معلوماتی آرشیف امنیت ملی امریکا موجود است و بنابر خواهش پوهنتون جورج واشنگتن و با استفاده از قانون آزادی معلومات در امریکا به دسترس عامه قرار گرفته است, از تلاش های ناکام محمد داود, درست به مانند زمان صدارتش, در به دست آوردن حمایت امریکا از یک کودتای احتمالی پرده بر میدارد.

این سند که از طرف شخص خود روبرت نیومن سفیر وقت امریکا در کابل تهیه شده است, در اواخر ماه مارچ

1972 میلادی, مطابق به ماه حمل 1351 هجری شمسی, تقریبآً یک ونیم سال قبل از کودتای سرطان سال 1352 هجری شمسی به وزارت خارجه امریکا ارسال شده است. در این سند, ملاقات های پنهانی شخص سفیر آقای نیومن با وحید عبدالله فرد بسیار نزدیک به داود و بعد ها معاون پر قدرت وزارت خارجه رژیم جمهوریت که در زمان شاه نیز در وزارت خارجه کار میکرده است, افشا شده است. در سند آقای نیومن بعد از ارزیابی اوضاع بحرانی سیاسی - اقتصادی افغانستان و رویداد های احتمالی در آینده تذکر داده است " که آقای وحید عبدالله که یکی از نزدیکان محمد داود بشمار میرود, شخصاً در اقامت گاه سفارت آمده و عکس العمل احتمالی امریکا را در مورد به قدرت آمدن محمد داود پرسید." سفیر نیومن پرسیده است که آیا آقای عبدالله بنابر دستور و خواست داود این سوال را مطرح میکند یا خیر؟ وحید عبدالله جواب داده است که "داود میداند, که من اینجا هستم." بعداً به تاریخ 27 مارچ همان سال آقای وحید عبدالله سوالاتی را که مستقیماًً محمد داود پرسیده و عبارت بوده از اینکه
" روش امریکا در مورد به قدرت آمدن دوباره داود چی خواهد بود؟ آیا دولت امریکا موافق خواهد بود اگر داود بحیث رئیس دولت به قدرت بیایید و محمد داود و محمد نعیم میتوانند دراین مورد روی امریکا حساب کنند؟ و آیا امریکا کمک های مادی و معنوی خود را به افغانستان ادامه داده از استقلال افغانستان دفاع خواهد کرد؟", به سفیر نیومن فرستاده است.

اینکه جواب دقیق دولت امریکا به خواست های محمد داود چی بوده است, نیاز به تحقیق و پژوهش بیشتر دارد. فقط, با وجود اینکه, هر چند آقای نیومن در نتیجه گیری اش در آخر سند خواهان دوام ارتباط غیر مستقیم با وحید عبدالله شده است, و امکان موفقیت محمد داود را برای بدست آوردن قدرت بعید نخوانده است, بازهم میشود نتیجه گرفت که دولت امریکا با بی تفاوتی توام با شک و گمان با محمد داود و همکارانش برخورد نموده است.

با درک اینکه امریکا از نزدیکی محمد داود با شوروی سابق به خوبی آگاهی داشت و شاید هم با یک بی تفاوتی آگاهانه در مقابل محمد داود زمینه را برای پلان های خونین بعدی خود در افغانستان مساعد ساخته است.

تمامی نقاط مبهمء کودتای محمد داود که سر آغاز فرهنگ منحوس کودتا گرایی در کشور مان بشمار میرود, میتواند با افشاگری های صادقانه ولسوزانه, و بدور از قهرمان سازی های قبیله گرایانهءِ کسانی که به شکلی از اشکال در کودتای 26 سر طان رول مهم داشتند و با رژیم محمد داود همکار بودند, روشن شود. که شاید هم این یگانه خدمت " عالیجنابان" برای نسل گیچ و سرگردان وطن مان, قبل از مرگشان باشد.

مطالعه ی سند در فرمت پی دی اف:

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • آقای نعيم و باقی دوستان کابل پرس?. شما اين اسناد را از کجا به دست می آوريد؟

    • در مورد اینکه از کجا میتوان این اسناد را بدست آورد, باید گفته شود, که دولت امریکا هر گاهی چند بنابر تقاضای نهاد های مدنی و یا شهروندان امریکا به تاسی از قانون آزادی اطلاعات و یا Information Act Freedom of مجبور است که اسرار محرم خواسته شده را declassify کند ویا به دسترس عامه قرار دهد. که به طور مثال در همین نزدیکی ها اسناد زیادی در مورد حادثه 11 سپتمبر بنابر تقاضای اتحادیه آزادی های مدنی امریکا ACLU به دسترس عامه قرار گرفت.
      تشکر از ابراز نظر تان.

  • اخلاف و اسلافِ این قوم و سردارانش را رسم چنین است که به خاطر قدرت همه چیز را زیر پا کنند. داوود همان طبلی را می کوبید که کرزی مزدورمنشانه تر آن را می کوبد. این ماییم که زیر دهل دوسرهء فاشیسم سرخ و سفید جان می کنیم.

    • AT least daud was not looting the nation property or taking the money of poor afghanistan to outside of the country like today the family of Mr.Zia Masoud living in Dubai but he is in Kabul to loot and send to his family in Dubai that was an example about Rabbani and all his gang of robbers.

      Shayed Daud was a hero if he was alife today then Rabbani or Qanoni and all those criminals were behind the bars but we can not compare Daud with Karzai because Karzai only wants to spend his time with saying yes sir and yes madam and Karzai is good and talking but in action he is nothing at all we all know that.

      We must not judge blindly about good people and bad people.

      Ikhlas wardak.

  • few years before the Russian forces invaded Afghanistan, Washington had bluntly refused to supply arms and ammunition to Kabul to protect itself from a possible aggression, reveal classified documents made public by the State Department.

    In fact, such was the seriousness and a foreign threat perception considered by the Daud Administration that the Afghan president sent special envoy Mohammad Aziz Naeem to meet then US president Gerald Ford in Washington DC on July 1, 1976.

    آنلاین : US refused to help Daud’s govt against Soviet threat

  • جالب است که زمامداران وابسته ومدعیان استقلال در هر زمینه ای نظر شرق وغرب را جویا میگردند اما نظر ملت خود را نمی خواهند یاللعجب !!!!!!

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس