بیانه شورای سرتاسری هزاره ها در اروپا، در رابطه با تظاهرات در افغانستان و ایران
شورای سرتاسری هزاره ها در اروپا باورمند است که تظاهرات در تهران و همچنان تظاهراتی که درکابل در مخالفت با توقف تانکرهای نفت صورت گرفت، بخشی از بازیهای تعریف شده استخباراتی کشورهای درگیر در قضایای افغانستان و منطقه میباشند که هزاره ها می باید از وارد شدن در آن خود داری نمایند.
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
در جریان سه دهه جنگ و بحران در افغانستان، جمهوری اسلامی ایران به دلیل اشتراک زبانی، فرهنگی و دینی با افغانستان بعد از پاکستان میزبان بیشترین شمار آوره گان افغانستان بوده است. در گذر این دهه رفتار دولت ایران در برابر آوره گان افغانستان با سایه روشن های بسیاری همراه بوده است که در موارد بسیار استفاد ابزاری از حضور آنها در تعاملات سیاسی، خاطرات تلخ و فراموش ناشدنی در حافظه جمعی مردم افغانستان و بخصوص هزاره های افغانستان میباشد.
هزاره ها در جریان سه دهه جنگ به دلیل اشتراک زبانی و مذهبی با ایران و مهم تر از همه به دلیل شعارهای دلفریب رهبران جمهوری اسلامی ایران که اسلام را فاقد مرز معرفی میکردند، بیشترینه ایران را مقصد مهاجرت برگزیدند. اما جمهوری اسلامی ایران در مقاطع مختلف از علایق مذهبی هزاره ها به عنوان ابزار سیاسی بهره جسته اند و تلاش ورزیده اند که در قضاوت سیاسی آنها را حامی منافع ایران معرفی نمایند.
درحالیکه جنبش سیاسی هزاره ها در مقاطع مختلف مورد خشم و خصومت ایران قرار گرفته است و برای تضعیف آن به بازیهای سنگین و پر هزینه متوسل شده است. حافظه جمعی هزاره ها فراموش نمیکند که در جنگهای کابل در دهه نود، رهبر جمهوری اسلامی ایران همکاری ایران را با شهید مزاری حرام اعلام کرد و در آن روزهای تلخ امکانات وسیع از طرف دولت ایران در اختیار جبهه مخالف شهید مزاری قرار گرفت.
از آنجاییکه دکتورین سیاسی ایران در قبال بحران افغانستان در راستای تداوم بحران در این کشور تعریف و تدوین گردیده است، هزاره ها به دلیل داشتن پیوند مذهبی با ایران اولین قربانیان این دکتورین بوده است که تاهنوز بار سنگین مصیبت و اتهام وابستگی به ایران را بر شانه های شان حمل می نمایند. در حالیکه رفتار سیاسی جمهوری اسلامی ایران منهای باورهای دینی و اعتقادی تعریف گردیده است و تقید و تعهد جمهوری اسلامی ایران به تعاون اسلامی صرف یک شعار سیاسی میباشد. تظاهرات دیروز تعدادی از مهاجرین افغانستان در ایران که به اشاره دولت میزبان صورت گرفت، یکی از نمونه های روشن استفاده ابزاری از حضور مهاجرین افغانستان میباشد که جمهوری اسلامی ایران در مقاطع مختلف به آن مبادرت ورزیده است. همین گونه توقف تانکرهای نفت تاجران افغانستان در شدت سرمای زمستان در مرز شرقی ایران نماد روشنی از بازیهای سیاسی جمهوری اسلامی ایران میباشد.
شورای سرتاسری هزاره ها در اروپا باورمند است که تظاهرات در تهران و همچنان تظاهراتی که درکابل در مخالفت با توقف تانکرهای نفت صورت گرفت، بخشی از بازیهای تعریف شده استخباراتی کشورهای درگیر در قضایای افغانستان و منطقه میباشند که هزاره ها می باید از وارد شدن در آن خود داری نمایند.
آواره گان افغانستان در ایران که کثیری از آنها را هزاره ها تشکیل میدهند ، همواره با مشکلات و معضلات بی شمار همراه بوده است که شعار رفعت و اخوت اسلامی جمهوری اسلامی ایران، درمورد آنها هرگز در عمل تجربه نگردیده است. ممنوعیت فرزندان مهاجرین افغانستانی از ادامه تحصیل، محرومیت از حق سبسید و دها نوع مشکل دیگر از جمله پدیده های اند که خط فاصل میان شعار و رفتار عملی جمهوری اسلامی ایران را به نمایش میگذارد.
این شوری معتقد است که این نوع رفتار و استفاده ابزاری از باورهای دینی مهاجرین افغانستان و بخصوص هزاره ها، زخمهای عمیق تری را در حافظه جمعی مردم افغانستان و بخصوص مهاجرین افغانستان مقیم ایران وارد میکند و در نهایت مناسبات تاریخی و حسنه دو ملت هم سرنوشت را با کدورت های بیشتر همراه می سازد. جمهوری اسلامی ایران نباید فراموش کند که مناسبات آینده افغانستان و ایران بر اساس خاطرات امروز شکل خواهد گرفت و حافظه تاریخی نشان داده است که ضعیف ترین ملت به قوی ترین ملت تبدیل گردیده است.
شورای سرتاسری هزاره ها در اروپا با درک وضعیت حساس فعلی از تمام علما، روحانیون، دانشجویان، فرهنگیان، نوسیندگان و اصناف مختلف مهاجرین هزاره مقیم ایران تقاضا می نماید که از وارد شدن در فضای این گونه بازیهای استخباراتی دوری جسته و هوشیار باشند. همانگونه که تذکار رفت، حافظه جمعی هزاره ها به یاد دارد که دولت جمهوری اسلامی ایران در مقاطع مختلف در کنار دشمنان هزاره ها قرار گرفته و از صداقت دینی هزاره ها استفاده ابزاری به عمل آورده است. رفتار پارادوکسیکال ایران در قبال اوضاع افغانستان هرچند که دولت مردان ایران آن را در جهت منافع خود میدانند، اما سیر حوادث در آینده نشان خواهد داد که این نوع رفتار سیاسی جمهوری اسلامی ایران را با درد سرهای بیشتر مواجه خواهد ساخت. اشتراک مذهبی هزاره ها با مردم ایران یک واقعیت تاریخی میباشد اما این واقعیت تاریخی در پرتو احترام به منافع متقابل زمینه تعامل می یابد.
شورای سرتاسری هزاره ها در اروپا