صفحه نخست > خبر و گزارش > کارتل های مواد مخدر در افغانستان

کارتل های مواد مخدر در افغانستان

تولید کوکنار در افغانستان به میزان 10 درصد یعنی 6900 تن کاهش داشته است که این کاهش به پایه کاهش در کار کشت کوکنار نمی رسد زیرا کشاورزان از هر خوشه کوکنار بیشترین میزان زیادی کوکنار را استخراج می کنند. در سال جاری مزارع کوکنار افغانستان 56 کیلو گرام در هر هکتار بازده داشته است که نشان دهنده 15 در صد رشد نسبت به سال 2008، و پنج برابر رشد نسبت به آنچه مردم در مثلث طلایی جنوب آسیا (یعنی 15 کیلوگرام در هکتار) بدست می آوردند هست.
چهار شنبه 2 سپتامبر 2009

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

کابل، 2سپتامبر: (اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد) در سروی مواد مخدر افغانستان (خلاصه یافته ها) که امروز در کابل به نشر رسید، گزارش داد که " میزان تقاضا برای مواد مخدر در بازار افغانستان رو به کاهش گذاشته است". کشت کوکنارتا 22 در صد کاهش یافته است و تولید آن 10 در صد اُفت داشته و قیمت های آن سقوط بی سابقه طی ده سال گذشته را تجربه نموده است. تعداد ولایت های که از کشت کوکنار کاملا خالی اعلان شده اند از 18 ولایت به 20 ولایت رسیده اند. و همچنان کشف و ضبط مواد مخدر به برکت تدابیر جدید و قوی مبارزه با مواد مخدر همیشه رو به افزایش است.

رئیس اجرائی اداره مبارزه با مواد مخدر و جرائم ملل متحد آقای انتونیو ماریا کوستا گفت: "در شرایطی که اوضاع عمومی در کشور آگنده از بدبینی و نگرانی است. این یک قطعه خبر خوش حاکی از این است که می توان به پیشرفت باور داشت".

میزان کشت کوکنار از اوج 193000 هکتار در سال 2007 به 123،000 هکتار تنزل نموده است. امسال کاهش عمده در کشت کوکنار در ولایت هلمند مشاهده گردیده است که در حد یک سوم کاهش داشته است یعنی از 103590 هکتار در سال 2008 به 69833 هکتار کاهش این تحول دراماتیک در یکی از نا آرام ترین ولایت های افغانستان را می توان از نتایج مخلوط ترغیب و ترهیب، رهبری قوی از سوی والی، و روند جدی تر مبارزه با مواد مخدر، شرایط داد و ستدی که بیش تر به نفع حاصلات قانونی و معرفی موفقانه منطقه غذایی برای رشد و ارتقای محصولات قانونی میباشد، دانست.

تولید کوکنار در افغانستان به میزان 10 درصد یعنی 6900 تن کاهش داشته است که این کاهش به پایه کاهش در کار کشت کوکنار نمی رسد زیرا کشاورزان از هر خوشه کوکنار بیشترین میزان زیادی کوکنار را استخراج می کنند. در سال جاری مزارع کوکنار افغانستان 56 کیلو گرام در هر هکتار بازده داشته است که نشان دهنده 15 در صد رشد نسبت به سال 2008، و پنج برابر رشد نسبت به آنچه مردم در مثلث طلایی جنوب آسیا (یعنی 15 کیلوگرام در هکتار) بدست می آوردند هست.
تقاضای جهانی برای افیون همچنان ثابت است (که معادل 5000 تن است) که هنوز هم چندین هزار تن از آنچه امسال در افغانستان تولید شده است پایین تر است. اما با آن هم قیمت ها به شکل چشمگیری افزایش نداشته است که گمان می رود قسمت اعظم کوکنار ذخیره شده و در بازار عرضه نشده باشد. آقای کوستا علاوه نمود که " ذخایر غیر قانونی کوکنار احتمالا به 10000 تن می رسد که برای پاسخگویی به نیاز دوساله معتادان جهان به هیرویین، و پاسخگویی به سه سال مصرف داریی مورفین در نسخه های پزشکی است. این ذخایر کوکنار در کجا اند، که این ها را احتکار می کند، و چرا؟ آقای کوستا هشدار داد که "نهاد های استخباراتی باید بمب ساعتی ذخایر کوکنار را قبل از اینکه به یک سناریوی شوم بالقوه منتهی شود، خنثی نمایند"

عرضه بیش از اندازه در منشا تولید (افغانستان) و عدم بازاریابی درست (در اروپا) قیمت ها را به سمت پایین سوق می دهد. فروش عمده در نزدیک مزارع در افغانستان تا یک سوم کاهش داشته است: یعنی از کیلوگرام 70 دالر امریکایی الی کیلوگرام 48 دالر امریکایی برای کوکنار تازه. و از فی کیلوگرام 90 دالر امریکایی الی کیلوگرام 64 دالر امریکایی برای انواع خشک آن. در افغانستان نرخ کوکنار از 1999 که طالبان قدرت را به دست داشتند، تا حال هیچگاه به این اندازه پایین نبوده است.

در سال جاری زارعین متوجه شدند که میزان درآمد شان نسبت به هر هکتار کشت شده تا حد یک ربع کاهش یافته است یعنی از46662 دالر امریکایی در هر هکتار الی 3562 در هر هکتار. قیمت ها و همچنین میزان کشت رو به کاهش باعث گردیده است مجموع درآمد حاصله از کوکنار از ناحیه فروش نزدیک مزرعه الی 40 در صد سقوط نماید که مجموعا در سطح افغانستان به 438 میلیون دالر امریکایی بالغ می گردد. این معادل است با 4 درصد تولید ناخالص ملی (مشروع) کشور از مجموع 12 درصد در سال 2007. و یک فیصدی بی سابقه 27 درصد در سال 2002. در مقایسه با سال 2008 تعداد 800000 نفر کمتر مشغول تولید کوکنار هستند.

نیرو های افغان و ناتو در حال ترکیب فشاری اند که در نتیجه نیرو های بازار بوجود آمده است. آقای کوستا گفت " رابطه میان مواد مخدر و شورشگری حالا شناخته شده و تحت حمله نظامی قرار دارد" تا این اواخر، جلوگیری یا ممانعت بطور گسترده بی تأثیر بوده. با اینکه 90 درصد تریاک دنیا از افغانستان می آید، کمتر از 2 درصد آن در اینجا ضبط شده است. (بیش از 20 درصد کوکائین عرضه شده به جهان توسط تولید کننده عمده آن یعنی کشور کولمبیا ضبظ شده) اخیرأ عملیات های مبارزه با مواد مخدر سرعت و قوت بیشتر به خود گرفته است. در نیمه اول سال 2009، عملیات های نظامی بیش از 90 تن منادی های کیمیاوی، 450 تن بذر، 50 تن تریاک، 7 تن مرفین, 1.5 تن هیروئین، 19 تن چرس و 27 لابراتوار مواد مخدر را تخریب نموده است. آقای کوستا در ادامه گفت " با اینکه این تلاش ها فقط یک بخشی از اقتصاد مواد مخدر افغانستان را محو نموده، اما خطر قاچاق مواد مخدر در حال افزایش بوده و در حال ایجاد یک مانع در برابر آینده میشود".

بر اساس گفته های دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد " ریشه کن سازی هنوز با شکست روبروست". طی دو سال اخیر فقط 10 هزار هکتار تریاک (کمتر از 4 درصد زمین کشت شده) با قیمت هنگفت مالی و نیروی سنگین انسانی محو شده است. آقای کوستا خواهان حمایت بیشتر از کشاورزان شد. در ادامه سخنان خود گفت " در افغانستان بعد از انتخابات، فشار بر انکشاف روستایی باید به اندازه عملیات های نظامی سریع باشد تا بتوان کشاورزان را مشغول ساخت و تغذیه نمود و نه فقط به جستجو و تخریب مواد مخدر آنها پرداخت".

علیرغم پیشرفت های اخیر، مواد مخدر افغانستان هنوز هم عواقب تخریب کننده ای دارد. این مواد مخدر مجرمین، شورشیان و تروریست ها را در داخل و خارج افغانستان تمویل میکند. تبانی با مسولین فاسد دولت اعتبار مردم، امنیت و قانون را زیر سوال می برد. لکه و داغ پول شویی باعث تخریب اعتبار بانک ها در خلیج و مناطق دورتر از آن میشود. اعتیاد به مواد مخدر یک مشکل بزرگ در افغانستان، ایران، آسیای میانه و روسیه می باشد.

آقای کوستا هشدار داد که " وصلت تسهیلات میان شورشیان و گروه های جنایی باعث تکثیر و افزایش کارتل های مواد مخدر در افغانستان میگردد". درست در دیگر نقاط دنیا مانند کولمبیا و میانمار تجارت مواد مخدر در افغانستان از یک منبع تمویل کننده برای شورشگری به نابودی خود آن مبدل میشود". آقای کوستا گفت "پول مواد مخدر اعتیاد آور است و حالا به مغلوب ساختن ایدیولوژی پرداخته است".

او درخواست خود برای گزارش نمودن این مسئله که قاچاقچیان مواد مخدر با تروریزم ارتباط دارند به شورای امنیت تکرار نمود (موازی با قطعنامه 1735). به گفته او " مالکین بزرگ مواد مخدر باید به محاکمه کشانده شوند و بر خلاف قانون بین المللی اعدام نشوند و یا بخاطر مصلحت های سیاسی عفو نگردند".

رئیس دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد نیاز برای یک رویکرد منطقه ی برای مبارزه با تهدید مواد مخدر افغانستان را برجسته نمود. آقای کوستا گفت " توجه به افغانستان و پاکستان خوشایند است، ولی لازم است تا عرصه دید خود را تا ایران و آسیای میانه وسعت دهیم". به همین خاطر دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد یک ابتکار سه جانبه میان افغانستان، ایران و پاکستان را جهت تشریک استخبارات در مبارزه با مواد مخدر و اجرای عملیات های مشترک به راه انداخت. در ضمن یک مرکز استخباراتی آسیای میانه را نیز ایجاد نموده که دفتر آن در شهر آلماتای قزاقستان می باشد.

آقای کوستا هشدار داد که " کنترول مواد مخدر در افغانستان تمام مشکلات کشور را حل نمی کند، اما مشکلات کشور را میتوان بدون کنترول مواد مخدر حل کرد". او گفت " خیلی زود است تا بگوییم که آیا کاهش در کشت کوکنار و تولید آن طی دو سال گذشته اصلاح بازار است که میتواند دوباره شدت یابد و یا یک روند رو به نزول است". اما او نیاز برای امنیت بیشتر را با هدف تحقق پیشرفت های بیشتر برجسته نمود. آقای کوستا گفت " برخلاف گذشته، سرنوشت مبارزه با مواد مخدر و شورشگری بطور نگشودنی به هم پیوسته اند".

رئیس دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد از مسئولین افغان و جامعه بین المللی خواست تا در مسیر باقی بمانند و میزان کمک های اقتصادی و مبارزه با مواد مخدر را بالا ببرند. به گفته آقای کوستا " اگر اجازه دهیم که این پیشرفت انکار ناپذیر نه تنها در مزارع مواد مخدر کشاورزان فقیر، بلکه در مزارع کشنده بمبگذاران انتحاری زیر سوال رود، یک خطای تاریخی خواهد بود".

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد در ماه های آینده گزارش و اسناد ذیل را منتشر خواهد نمود:

  • ارزیابی تهدیدات در تجارت مواد مخدر افغانستان
  • سروی چرس افغانستان
  • سروی استفاده مواد مخدر افغانستان
  • سروی فساد افغانستان

اینجا را کلیک کرده و مقالات و گزارش ها درباره مواد مخدر را بخوانید

---------

افغانستان؛ افیون و زنبارگی

زنی که لذت می برد "بدکاره" است: به او به چشم یک تن فروش دیده می شود (با این تفاوت که تن فروشان از بخت برگشته، لذت نمی برند، این کار لذتی برای شان در بر ندارد، یک کار است و راهی برای امرار معیشت). جالب خواهد بود از مردانی بخوانیم که ازین لذت هراس دارند – به شهادت زنانی که قصه زندگی زناشویی خود را بازگو می کنند./ نويسنده: طاهر بن جلون/ ترجمه ی عبدالله هسک

شنبه 11 آوريل 2009

واژه های کلیدی

مواد مخدر
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس