صفحه نخست > دیدگاه > آيا طالبان از القاعده جدا خواهد شد؟

آيا طالبان از القاعده جدا خواهد شد؟

محمد اسحاق فياض
سه شنبه 14 اكتبر 2008

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

بيش از يك هفته است كه موضوع مذاكره دولت افغانستان با طالبان به يكي از موضوعات داغ تبديل گرديده است، تا كنون تحليل ها و تفسيري گوناني از اين مذاكرات شده است.

اما آنچه كه دراين مذاكرات مهم به نظر مي رسد و سئوال اساسي مطرح مي شود اين است كه اين مذاكرات چه اهدافي را دنبال مي كند و براساس چه هدفي روند مذاكرات ادامه يافته است؟ طبيعي است كه هريك از جناح هاي دخيل در مذاكرات ممكن است اهداف گوناگوني را دنبال نمايند، طالبان با اهداف خاص خود شان وارد ميدان مذاكرات شده اند، مقامات پاكستاني نيز با اهداف ويژه ديگري ميانجي اين مذاكرات است و دولت افغانستان نيز با توجه به مسئله انتخابات رياست جمهوري و نياز كرزي به اراي مردم جنوب با انگيزه هاي و اهداف متفاوت از ديگران دراين مذاكرات به چانه زني پرداخته است. كشورهاي غربي نيز با چراغ سبز هاي متعددي كه براي اين مذاكرات نشان داده اند و از جنگ و خون ريزي و تداوم خشونت ها درافغانستان احساس خستگي كرده اند، اهداف خاص خود را دنبال مي كنند. مهم ترين تلاش غربي ها دراين مذاكرات ايجاد شكاف و اختلاف ميان گروه طالبان و القاعده است، غربي ها تا كنون بارها و بارها در موضع گيريهاي شان ميان طالبان و القاعده تفاوت قايل گرديده و مذاكرات با گروه طالبان را درسايه اين تفاوتها توجيه كرده اند. هرچند كه اين تفاوت در حمله امريكا و ديگر نيروهاي ائتلاف به افغانستان آشكار نبود، اما شدت گرفتن حملات طالبان و گسترش شورش ها در جنوب و جنوب شرق افغانستان و نيز سامان يابي دوباره گروه القاعده در پاكستان، غربي ها را به ناچار واداشت تا تفاوتي ميان طالبان و القاعده قايل گردند و اين تشكيلات افراطي را كه از يك هدف و باورهاي سياسي و مذهبي از القاعده حمايت وپيروي مي كنند، از القاعده جدا دانسته و مذاكره با اين گروه را با مجاز بدانند.

سال گذشته نيز بريتانيا اولين كشور خارجي بود كه درراستاي مذاكره با طالبان تلاش هايي زيادي كرد؛ حتي تلاش هاي پشت پرده اين كشور با طالبان در راستاي مصالحه، باعث خشم دولت افغانستان گرديد و دوتا از ديپلمات هاي انگليسي را كه در سازمان ملل و ناتو كار مي كرد از افغانستان اخراج كرد. هرچند كه اين تلاش ها به نتيجه نرسيد ولي نخست وزيرانگليس در مصاحبه اي هدف ازاين تلاش ها را ايجاد شكاف و اختلاف ميان سران طالبان و القاعده عنوان كرد.

اكنون نيز يكي از اهداف مهم و بلند مدت كشورهاي خارجي از مذاكرات باطالبان ايجاد شكاف ميان گروه القاعده و طالبان است و تلاش دارند تا گروه طالبان را از القاعده جداسازد، تا زمينه فعاليت هاي گروه القاعده در پاكستان وافغانستان تنگ گردد. كشورهاي غربي درموضع گيري هاي اوليه خود به صورت تلويحي به اين هدف اشاره مي كرد، اما باگذشت چند روز ازاين مذاكرات اكنون كشورهاي غربي با صراحت مي گويند، هدف نهايي اين مذاكرات بايد به جدايي بين گروه طالبان و القاعده منجر شود.آقاي گيتس وزیر دفاع آمریکا در اخرين موضع گيري هاي خوداعلام کرد:" اگر دولت افغانستان در روند گفتگوهای خود برای پایان دادن به بحران و جنگ داخلی مصمم باشد، واشنگتن نیز برای مصالحه با شبه نظامیان طالبان امادگی خواهد داشت، برقراری صلح و آشتی با طالبان می تواند آخرین راهکار سیاسی برای پایان جنگ و شورش در افغانستان باشد ولي هر گونه آشتی و سازش با طالبان باید با شرطهای دولت افغانستان صورت گیرد و شبه نظامیان طالبان باید تابع حاکمیت دولت افغانستان باشند، اما تلاشهای آشتی و صلح هرگز اعضای گروه القاعده را در بر نخواهد گرفت، واشنگتن بر این باور است گفتگو با طالبان امکان پذیر است ولی هرگز با گروه القاعده وارد مذاکره نمی شود".

هفته نامه ساندي تلگراف چاپ انگليس در آخرين شماره خود گزارشي از مذاكرات صلح مكه منتشر كرده است ، دراين گزارش از قول عبدالقيوم برادر كرزي آمده است كه وي از سوي اقاي حامد كرزي رئيس جمهور حامل پيام ويژه به طالبان بوده است، كرزي مقات و پست هاي كليدي و بلند پايه دولتي را براي طالبان پيشنهاد كرده است.
براساس گزارش اين نشريه انگليسي تنها شرط دولت افغانستان، كشورهاي خارجي غربي و عربستان سعودي از گروه طالبان اين است كه اين گروه بايد روابط خود را با گروه تروريستي القاعده قطع كرده و اطلاعات لازم را درباره پايگاه ههاي نظامي و مخفي گاههاي رهبران تروريسم بين‌المللي در پاكستان و افغانستان را به عنوان هزينه اين قرارداد، در اختيار دولت افغانستان و ائتلاف بين المللي قرار دهد.

بر اساس اين گزارش ها، "ملا محمد طيب" سخنگوي ملا محمد عمر رهبرگروه طالبان و "وكيل احمد متوكل" وزير خارجه حكومت پيشين طالبان به نمايندگي از اين گروه در اين ملاقات حضور داشته اند وآنان از اين در خواست كه طالبان با گروه القاعده قطع رابطه نمايد، سرباززده اند و تنها بن بست اصلي مذاكرات اين است كه گروه طالبان تا كنون به اين خواسته تن در نداده اند.

كار شناسان و آگاهان سياسي بدين باورند كه اگر اين خواسته كشوهاي خارجي از سوي طالبان پذيرفته شود، دولت افغانستان و نيز جامعه جهاني تمامي خواسته هاي طالبان را برآورده خواد ساخت و طالبان بيشترين قدرت را در دولت افغانستان خواهد داشت. به همين دليل كار شناسان سياسي و امنيتي اين سئوال اساسي را مطرح كرده اند كه آيا طالبان از گروه القاعده جدا خواهد شد؟ رسانه هاي غربي براي آن كه به اين هدف كمك كنند تلاش دارند هروز ايجاد شكاف و اختلاف ميان گروه طالبان و القاعده را بزرگ جلوه دهد، اما درواقع چنين چيزي نيست، براساس باور اكثر كارشناسان جدايي ميان گروه القاعده و طالبان كار آساني نيست، زيرا هرچند ساختار تشكيلاتي آنان دوتا است اما از نظر فكري و عقيدتي كاملا هم عقيده و هم نظرند و جدايي ميان عقايد و انديشه هاي طالبان و القاعده دشواراست. از سوي ديگر انديشه هاي افراطي طالباني و القاعده متناسب با ساختار قومي و قبيله اي مردم اين مناطق است و اين مردم دهها سال است كه با گروههاي افراطي القاعده دم ساز بوده و با اين باورها و عقايد افراطي انس كرده اند، ايجاد فاصله ميان چنين علايقي كه سالهاي سال اين مردم با آن زندگي كرده اند كاري دشوار است. طبيعي است بارورهاي مذهبي و قومي قبيله اي قبايل عرب اهل سنت در عراق كه از القاعده فاصله گرفتند، تفاوت چشم گيري با قبايل جنوب در افغانستان و صوبه سرحد در پاكستان دارد.

از ديگر سو گروه طالبان سالهاي سال است كه با هزينه و كمك هاي گروه القاعده به افراطي گري شان ادامه داده اند و به خاطردفاع از القاعده پس از حملات 11 سپتامبر به خواسته هاي كشورهاي غربي پاسخ رد داد و از تحويل دادن اسامه بن لادن سرباز زد، به بهاي حمايت از القاعده رژيم طالبان سقوط كرد و در مصالحه ملي بن در آلمان دعوت نگرديد، در حالي كه دولت نظامي پاكستان، سرويس اطلاعاتي و ارتش اين كشور، بارها و بارها ملاعمر را تحت فشار قرار داد تا دست از حمايت القاعده برداشته و بن لادن تحويل امريكا بدهد، اما گروه طالبان از چنين خواسته سرباز زد و حاضر گرديد سقوط دولت خود را شاهد باشد.

اكنون نيز طالبان هنوز نمي تواند خود را بدون القاعده تصور كند و بدون جريان افراطي به زندگي خود ادامه دهد، زيرا گروه طالبان خوب مي داند كه حضور در قدرت در افغانستان موقتي خواهد بود و از دوم چندان برخور دار نخواهد، همانطوري كه قدرت براي ديگر قدرت ها وفا نكره براي طالبان هم وفا نخواهد كرد و به مروز زمان از هم پاشيده خواهد شد.

براين اساس يك بارديگر گروه طالبان برادامه حمايت از گروه القاعده تاكيد خواهد كرد و جريان و نتايج بازي ممكن است يك بارديگر به همان نقطه اوليه حمله امريكا در افغانستان در سال 2001 برگردد.

جنگ دو گرایش در افغانستان

تحلیل سیاسی در مورد "ستراتیژی جدید" انگلیس و امریکا در افغانستان

يكشنبه 12 اكتبر 2008, نويسنده: ثنا متین نیکپی، داکتر حقوق و علوم سیاسی


دوبی را مرکز تجارت و سکس ساخته اند و انديشه ی آدمکشی را به افغانستان صادر می کنند!


افشای سندی از يک رهبر ارشد طالبان: ملاعمر برکنار شود!

اوامر غلط از سوی ملا عمر مجاهد و باجه ی ایشان ملا عزیز الله اسحاق زی، ملا عبدالشکور و ملا جان محمد بلوچ/ طالبان ما به خاطر سهل انگاری ملا محمد عمر، از روی جبر دست به گریبان حزب اسلامی می شوند

جمعه 13 ژوئن 2008


باز هم آدمکشان با بيرق سفید امارت، باز هم کوچ اجباری

کوچ اجباری يکی از جنايات حاد عليه بشريت است و اين جنايت در افغانستان بدون آنکه دولت و جامعه ی جهانی به آن توجهی داشته باشد، همچنان بوقوع می پيوندد

سه شنبه 17 ژوئن 2008


ده سند از جنایات طالبان در افغانستان!

آدمکشان بازگشتند، اين بار جدی تر از پيش!

چهار شنبه 14 مه 2008

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس