صفحه نخست > دیدگاه > کابل بانک، دوسیه سنگین فساد بر دوش مردم

کابل بانک، دوسیه سنگین فساد بر دوش مردم

دوسیه کابل بانک که به یکی از دوسیه های قطورفساد تبدیل گردیده است، بجای آن که عوامل آن محاکمه گردد و پول هایی غارت شده توسط محاکم قضایی به این بانک بازگردانده شود، وزارت مالیه برای این بانک هرساله میلونها دالر بودجه اختصاص می دهد.
محمد اسحاق فياض
دوشنبه 11 جون 2012

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

دو سه سالی است که کابل بانک که یک بانک خصوصی است سهمی از بودجه دولت افغانستان را به خود اختصاص داده است. آنهم نه سهمی اندکع بلکه بیش از 800 میلیون دالر، این درحالی است که وزارت مالیه برای برنامه های توسعوی در ولایت های کشور حتی روی صدهزار تا یک میلیون دالر با نمایندگان پارلمان بحث ها کرده و سرانجام با افزودن چند میلیون دالر در برنامه های توسعوی رای نمایندگان را گرفته است، اما از طرف دیگر صدها میلیون دالر را برای کابل بانک اختصاص داده است تا از ورشکستگی نجات پیدا کند.این موضوع در بودجه سال جاری به یکی از سئوالات مهم نمایندگان پارلمان تبدیل گردید که چرا صدها میلیونها دالر ثروت مردم صرف بانک خصوصی شود که براساس معاملات مافیایی و فساد سرمایه آن غارت گردیده و تاوان این غارتگری را مردم افغانستان باید بپردازند. انچه در این بازی طی چندسال اخیر جالب به نظر می رسد این است که دوسیه کابل بانک که به یکی از دوسیه های قطورفساد تبدیل گردیده است، بجای آن که عوامل آن محاکمه گردد و پول هایی غارت شده توسط محاکم قضایی به این بانک بازگردانده شود، وزارت مالیه برای این بانک هرساله میلونها دالر بودجه اختصاص می دهد.

سرانجام برای اولین بار نمایندگان پارلمان رئیس بانک مرکزی و وزارت مالیه را به پارلمان در مورد دوسیه فساد کابل فراخواندند.عمرزاخیلوال وزیر مالیه و نورالله دلاوری رئیس بانک مرکزی این هفته در مورد روند بازپس گیری قرضه‌هایی که بانک مرکزی برای جلوگیری از سقوط کابل بانک پرداخته است، به نمایندگان پارلمان توضیح دادند. آنها به مجلس نمایندگان گفتند که بدهکاران تا کنون تنها صد میلیون دلار از بدهی های خود را پرداخته اند و هنوز 819 میلیون دالر بدهکارند. این که کابل بانک اولین بانک خصوصی که برای خود نام و آوازه هایی زیادی کسب کرد، چرا به این روز دچارگردید، روایتی است از واقعیت های تلخ فساد در کشورما که روی هیچ چیزی قابل اعتماد نیست، نه دولت و حکومت از فساد مصون می ماند و نه بخش ها و یا سکتورهای خصوصی. هرچند عامل اساسی ورشکستگی کابل بانک را مدیریت ناسالم این بانک می دانند، اما دستهایی مافیایی که دهها و صدها میلیون دالر را از این بانک بیرون کشیده و به خارج از کشور سرمایه گذاری کرده است و مسئولین بلند پایه این بانک خود در غارتگری ها نقش داشته، آیا این عملکرد را مدیریت ضعیف نامید یا غارتگری؟. چگونه است که 910 میلیون دالر توسط مدیریت ضعیف حیف و میل شود و رئیس و معاون هرگز خبر نداشته باشد؟. چگونه قانونی مالی و داخلی در این بانک وجود داشته که سهام داران بیشتر از پولی که در این بانک سرمایه گذاری کرده اند برداشت نمایند و هنوز هم سهامدار بانک باشند و هیچ گونه تعهدی را در قبال ورشکستگی بانک متقبل نشود؟.

شیرخان فرنود رئیس سابق کابل بانک و خلیل الله فیروزی رئیس بخش اجرایی این بانک از کسانی هستند که متهم هستند که به دلیل سهل انگاری و یا معاملات پنهانی به افرادی دهها میلون دالر از این بانک قرضه و یا وام داده اند و خود شان نیز سهمی از این قرضه ها دارند. در این میان از جمع 16 نفر از کسانی که در این بانک دستی از فساد دارند، فقط این دونفر بازداشت شده اند و ستاره اقبال شان فرصت نداده که از از افغانستان خارج شوند و یا توسط زورمندانی حمایت گردند، اما بقیه همچون محمود کرزی همچنان آزادند، نه محاکمه ای تاکنون در کار است و نه پولی به کابل بانک برگشته است. اکنون بانک مرکزی می گوید از 910 میلیون دالر اختلاس شده فقط 90 میلیون دالر آن براساس فرمان اقای کرزی مبنی برتشکیل دادگاه خاص برای موضوع دوسیه کابل بانک باز گردانده شده است و بس!.

ظاهرا تا 15 جوزا مهلتی که براساس فرمان کرزی تعیین شده بود به اتمام خواهد رسید و هنوز روشن نیست که در این مدت باقی مانده قرض داران پولها را بازمی گردانند یا خیر؟.رحمت الله نظری معاون لوی سارنوالی گفت که اگراین افراد قرضه های شان را در مدت تعیین شده نپردازند، به محاکمه کشانیده خواهند شد. اما سئوال این است که آیا آنها توان محاکمه این افراد را داردند؟. تاکنون در طول ده سال گذشته دهها دوسیه قطور فساد در این سارنوالی وجود دارد ولی تاکنون هیچ کدام شان محاکمه نشده اند؟ و از همه مهمتر براساس گفته نورالله دلاوری رییس بانک مرکزی افغانستان، از این مبلغ574 میلیون دالر لادرک است و هنوز به خوبی سرنوشت آن روشن نیست و آیا دادگاه خاص می تواند چنین گره های کوری را از دوسیه کابل بانک بکشاید؟.

عبدالقدیر فطرت، رئیس سابق بانک مرکزی افغانستان که به آمریکا رفت و در آنجا از امریکا در خواست پناهندگی نمود، بخشی از بازی های پشت پرده کابل بانک را افشا کرد و اوگفت که تحقیقات در مورد پرونده کابل بانک، جان او را با خطر روبرو کرده بود، زیرا او در پارلمان افغانستان، از کسانی نام برده بود که در فساد کابل بانک دست داشتند و از صاحبان قدرت بودند که افشای نام آنها جانش را به خطر انداخته است. صاحبان قدرتی که گفته می شود بخش عمده ای از پول کابل بانک را بالا کشیده اند و هنوز هم در پنجه قانون گرفتار نشده اند، آیا سانوالی و یا دادگاه خاص می تواند عدالت را در مورد این افراد اجرا کند؟. یا اینکه قاضی این دوسیه نیز پس از صدور حکم تکت امریکا را خواهد گرفت؟.

یک کار شناس غربی در تحلیل اقتصادی از وضعیت افغانستان می نویسد به جای افزایش رشد اقتصادی در افغانستان، بخش زیادی از این کمک ها یا به جیب قشری از نخبگان رفته است یا به جیب شورشیانی که خود به ترویج و شیوع فرهنگ فساد کمک کرده اند.... از تامین عدالت گرفته تا امکانات برقی، همه چیز برای تقاضای رشوت استفاده می شود. بر اساس آمار سازمان ملل متحد، سالانه 2.5 میلیارد دالر پول در افغانستان در اختلاس و سوءاستفاده مالی مصرف می شود. سازمان شفافیت بین المللی افغانستان را دومین کشور فاسد در جهان رده بندی کرده است. در طول ده سال گذشته تاکنون دیده نشده است که دوسیه فسادی که قطور است مورد محاکمه قرارگرفته باشد و مبلغ غارت شده به سرمایه ملی باز گردانده شود. اما ایا دوسیه کابل بانک نیز مسیر گذشته را خواهد پیمود یا این که این بار بخاطر نشاندادن قدرت حکومت در مبارزه با فساد هم که شده تعدادی از مختلسان کابل بانک را محاکمه خواهد کرد؟. از لیست بیرون داده شده چنین برمی آیند که تعدادی کسانی که در این لیست قرار دارند، از صاحبان قدرت هستند که بیشترین مبلغ را اختلاس کرده اند و این که گفته می شود بیش از 500 میلیون دالر لادرک است توسط این افراد است، حال سئوال این است که اگر دادگاه خاص مختلسان صاحب قدرت را که اکنون نام آنها افشا شده است، توانست محاکمه کند و مبلغ گرفته شده از کابل بانک را برگرداند، باید این محاکمه و دادگاه را اولین گام عملی در راستای مبارزه با فساد نام نهاد، اما اگرچند نفری که دستی در قدرت ندارند، محاکمه کردند و گذشتند، باید گفت که دیگر هیچ امیدی برای مبارزه با فساد در این کشور وجود ندارد و دانه درشت ها محاکمه نخواهند شد.

به هرحال بادید که در قدم اول نمایندگان پارلمان چه می کنند، آیا 20 امضا برای استیضاح وزیر مالیه و رئیس بانک مرکزی را جمع آوری می تواند، یا این که با گذشته یک شب ارای نمایندگان مردم هم تغییر می کند؟.

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • اين اقا محمود كر زى نشرم دارد ونه هم حيا ، هر جائيكه فساد ودزدى است ياى اين اقا در ان دخيل است ازكابل بانك وسمنت غورى بغلان وقند بغلان وذغال سنك بغلان و زمين هاى وزارت دفاع ملى در كندهار واكنون هم جنايت بزرك كه شركت عينو كندهار ديكر در همه قرارداد ها وحتى در كوجكترين سر مايه كذاريها بدون سهم اين كشنه كندهار قوام نمى يذيرد وهيجكس نيست كه ازاين دزد دولتى كه به شكل مافيائى كمر خودرا به لج كردن حتى معدنيات بسته است كه سهم او در نفت وكازسر يل ديكر به طغيان خلق مواجه مى كردد وقاجاقبران مواد مخدر بطور زنجيره اى كه در راس همه مطيع الله كندهارى را با رشيد وديكران مامور ساخته است وهر وزير كابينه به اين فاسد فرومايه حق دهى مى كند وتمام شاروالها ازنظري محمود بايد فلتريشن شود أقاى صاحبى را او به نان ونمك رساند دزدى مطلق كابل بانك توسط او صورت كرفت كه ازين مدارك او به ملياردر تازه به ظهور رسيده معروف شده است .ولى فرنوت بى دفاع وبئ قوم در زندان افكنده شد . عده از دوستان مى كويند كه محمود يلان دارد كه از هر قوم يك نفر را درين سرمايه دارى بايد سهيم باشد كه يك طبقه خاصى محدود را متشل از ٧خانواده بيرون بكشد وطور دوامدار قدرت سياسى كشور در دستان اين هفت بلاى حلقوم بزرك قرارداشته باشد واين كشور را ازطريق يول اداره كند كه بدين منظور فهيم قسيم برادر مارشال فهيم وحاجى نبى برادرخليلى كه جديدا به ابو موسى أشعرى زمانه لقب يافته است ازجمله افراد سهم دار ثروت باد اورده است وأين افراد وبه همين ترتيب به عفريت وغولهاى اقتصادى مبدل شده اند وتعداد سرمايه داران خرد وكوجك ديكر نيز در سايه محمود كر زى در حالت جوانه زدن است ديده شود كه ملت بيدفاع خاموش جى وقت محاسبه خودرا با اين استثماركران عصر حاضر اغاز مى كند ودير نخواهد بود كه اين دزدان در محكمه علنى ملت به كفاره جنايات شات سر افكنده شوند وملت هزاران تف ولعنت خودرا نثار اين غولدوران زمانه خواهد كرد (باخترى)

  • اين اقا محمود كر زى نشرم دارد ونه هم حيا ، هر جائيكه فساد ودزدى است ياى اين اقا در ان دخيل است ازكابل بانك وسمنت غورى بغلان وقند بغلان وذغال سنك بغلان و زمين هاى وزارت دفاع ملى در كندهار واكنون هم جنايت بزرك كه شركت عينو كندهار ديكر در همه قرارداد ها وحتى در كوجكترين سر مايه كذاريها بدون سهم اين كشنه كندهار قوام نمى يذيرد وهيجكس نيست كه ازاين دزد دولتى كه به شكل مافيائى كمر خودرا به لج كردن حتى معدنيات بسته است كه سهم او در نفت وكازسر يل ديكر به طغيان خلق مواجه مى كردد وقاجاقبران مواد مخدر بطور زنجيره اى كه در راس همه مطيع الله كندهارى را با رشيد وديكران مامور ساخته است وهر وزير كابينه به اين فاسد فرومايه حق دهى مى كند وتمام شاروالها ازنظري محمود بايد فلتريشن شود أقاى صاحبى را او به نان ونمك رساند دزدى مطلق كابل بانك توسط او صورت كرفت كه ازين مدارك او به ملياردر تازه به ظهور رسيده معروف شده است .ولى فرنوت بى دفاع وبئ قوم در زندان افكنده شد . عده از دوستان مى كويند كه محمود يلان دارد كه از هر قوم يك نفر رادرين سرمايه دارى بايد سهيم باشد كه يك طبقه خاصى محدود را متشل از ٧خانواده بيرون بكشد وطور دوامدارقدرت سياسى كشور در دستان اين هفت بلاى حلقوم بزرك قرارداشته باشد واين كشور را ازطريق يول اداره كند كه بدين منظور فهيم قسيم برادر مارشال فهيم وحاجى نبى برادرخليلى كه جديدا به ابو ٠موسى أشعرى زمانه لقب يافته است كه حقا اين قباذ ننكين ومتعفن زيبنده قامت نارساى اين بى ننك زمانه است ازجمله افراد سهم دار ثروت باد اورده ميباشند وأين افراد وبه همين ترتيب به عفريت وغولهاى اقتصادى مبدل شده اند وتعداد سرمايه داران خرد وكوجك ديكر نيز در سايه محمود كر زى در حالت جوانه زدن است ديده شود كه ملت بيدفاع خاموش جى وقت محاسبه خودرا با اين استثماركران عصر حاضر اغاز مى كند ودير نخواهد بود كه اين دزدان در محكمه علنى ملت به كفاره جنايات شات سر افكنده شوند وملت هزاران تف ولعنت خودرا نثار اين غولدوران وقولدوران زمانه خواهد كرد (باخترى )

  • أقاى رزاق مأمون شما بزركترين خدمت را به مردم افغانستان انجام مى دهيد كه لست طويلى ازين خانواده فاسد را كه قرار است تمام هست وبود كشور را بين شان تقسيم وكاملا به يغما برد افشا ساختيد واين خائينين ملى كه تا كلو همه شان غرق اند ديكران را به خيانت ملى متهم مى كند در حاليكه خيانت ملى بزرك ازاين نمى شود كه تمام اعضاى خانوداده مانند مافياى رسمى بالا ى شريان هاى اقتصادى كشور مسلط كرديده اند وفكر مى كنند كه اين كشور ملكيت شخصى عبدالاحد كر زى كه به اين فرزندان ناخلفش بميراث كذاشته است ميباشدومن تا جائكه به اين ليست وفوتو ها نكاه كردم ومطمئين شدم كه تا كرزيها در أريكه قدرت اند فساد را اين كروه كسترش مى دهند واين شعار عوامفريبانه كه مبارزه با فساد ادارى ومبارزه با مواد مخدره وحكومت دارى خوب كه ازحنجره كرزى بيرون مى كردد جز خاك يا شيدن به جشم جامعه جهانى ومردم افغانستان جيز ديكر نيست وتا زمانيكه اين دزدان دولتى بيك محكمه عدالت خواهى محاكمه نكردند نه فساد نابود مى شود ونه هم كشت وقاجاق مواد مخدره ونه هم حكومت دارى خوب وشفاف
    را جامعه جهانى ومردم افغانستان خواهندديد زيرا اين خانواده كر زى است كه در تمام أبعاد مختلف زواياى تاريك ومبهم عوامل بى ثباتى كشوراين خانواده قراردارند واين همه تلفات إنسانى جامعه جهانى ومصارف كزاف شان نتيجه دفاع ازيك حكومت فاسد وقاجاقجى است جز از تلفات ودوام بساط ثروت اين كروه نفعى ديكر ى نخواهند ديد واين حكومت قوم كراى تنك نظر.دركزينش كادر ها تعصب لايتناهى را بوجود اورده اند تعصب كه در دوره حامد كر زى از مشوره مشاورين ارشد وفعالش وجود دارد در دوران حفظ الله امين هم وجود نداشت .بيعدالتى وحق تلفى اين دوره دوره حكومت نه ماهه خادم دين رسول الله امير حبيب الله كله كانى هم نيز وجود نداشت وديده مى شود كه هر روز به عوض كادرهاى تاجك وهزاره وأزبك يشتونهاى متعصب جابجا مى كرددويلان إسكان كوجىها وقبائل ماوراى سرحد در صفحات شمال وجود دارد به همين منظور معدن نفت سر يل به أعزلا خانواده كر زى داده تا ته اين بهانه افراد موحى وياكستانى را درين ولا تدارك ببينند وساير اقوام خود دربى مهرى وبى اعتمادى مطلق مانندوبرده كان موقعت شانرا إحساس مى كند وجند وزير ومعاون اول ودوم نيز ازجمله بى صلاحيتهاى كه موجوديت شان جز از خلق تظلم بى شمار درحق ديكران جيزى ديكر ى نيست واين معاوينيت ها به همان معاوينيت اول أقاى كشتمند در رياست جمهورى نجيب مانند است ولى كشتمندوكه داراى مناعت نفس وعزت بود مردانه وار با تحليل علمى از وضع برخورد دوكانه ستم قومى استعفى داد وبا اين كار بينظرش مسكن دائمى در قلب أزاد انديشان بازكرد ولى اين معاوينئن موجود جنان بى عزت وبى شرم اند كه تيم كر زى اكر هر روز به نوبت به مقعد شان جوب درون كنند اين بى ننكان فرومايه خودرا ارام كرفته ودر سكوت ذلت بار بسر مى برند كه مبادا ثروت باد اورده انها ازكف شان بيرون كردد كه در حقيقت اين دو معاوئن ازجمله رزيلترين معامله كران عصر وزمان شان است مردم در بهسود تاراج مى شود طرح قتل احمد ضيا مسعود ومحقق ودوستم در ارك يلان كذارى مى شوند واين هردو روباه در خواب خركوشى شان غرق اند وخم به ابرو نمى كنند لعنت به اين شيا دان قوم فروش .واقاى مأمون ضرور است كه نقاب از جهره اين بختك هاى دلقك نما وردادارد تا مردم اين دو خوك كثيف را به حيث نماينده شان نشناسد .مردم هزاره به حاجى محمد محقق وتاجك هم به احمد ضيا وأزبك وتركمن هم به جنرال دوستم اقتدا كرده اند وديكر رهبران متملق را مردم استغراق كرده اند( جوانان ديكر أنديش ) 

  • قابل توجه محمود كر زى !
    مى كويند سك كه استخوان خوردفكر كونش را مى كند وشما محمود جان فكر كون خودرا كرده اى يانه ?
    ضرور اين كار را بكن كه به تكليف نشوى ويادت مى ايد كه درترين هاى ماسكو با يك دستكول تجارت مى كردى وحال دريك روز برابر همان بكس تجارتى ات ازكابل بانك دالر انتقال مى دهى ودوستان روز كشنكى از يا دت رفته بجيم واين دوران يادشاهى هم مى كذرد مانند ان ضرب المثل كه كفته اياس اياس حد خود بشناس .........اكر نشناسى همان ريسمان وهمان داس ..دوستان سابقه ات يادت أمد يكى از دوستان روز هاى بدت

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس