صفحه نخست > دیدگاه > هزاره های کویته، رفتارها مدنی در برابر گلوله

هزاره های کویته، رفتارها مدنی در برابر گلوله

محمد اسحاق فياض
پنج شنبه 19 آپریل 2012

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

دوهفته است که هزاره های مظلوم کویته پاکستان در میان خون و آتش، ترس و هراس از حملات ترریستی زندگی می کنند و عزیزانی را که توسط حملات تروریستی سازمان یافته به شهادت رسیده اند، به خاک سپرده اند. تاکنون طی دو هفته اخیر 25 تن از هزاره ها در حملات متخلف تروریستی توسط عامل کور و نا شناخته به شهادت رسیده اند و یک بار دیگر موجی از حملات تروریستی کویته را فراگرفته است.

در سال جاری حد اقل پنج حمله تروریستی بالای هزاره های کویته صورت گرفته است که فقط یک مورد آن نا موفق بوده و در 4 حمله دیگر تعدادی از هزاره های بی گناه به شهادت رسیده اند. موج جدیدی از حملات تروریستی روز سه شنبه هفته گذشته در پرنس رود کویته شروع گردید و در آن شش تن از هزاره ها توسط تروریستان مسلح به شهادت رسیدند. این افراد زمانی از سوی افراد مسلح مورد حمله قرار گرفتند که در داخل دکان های شان، مشغول کسب بودند. شهرپرنس رود یکی از پرازدحام ترین مناطق کویته پاکستان به شمار می رود که بیشتر از شهروندان آن را قوم پشتون و بلوچ تشکیل می دهند و تعدادی ازهزاره ها نیز در آنجا دکان دارند. پیش ازنیزحملاتی علیه هزاره ها صورت گرفته بود از جمله در حمله به یک موتر سوزوکی تعدادی شهید شدند، اما موج جدید حملات تروریستی تنها درپرنس رود متوقف نگردید و در حملات زنجیره ای دیگر تعدادی دیگری از مردم هزاره به شهادت رسیده اند و آمار شهدا ظی دو هفته اخیر به ر25 تن رسیده است.

به همین دلیل روز جمعه هفته گذشته مردم هزاره کویته پاکستان در اعتراض به کشتار و جنوساید قومی هزاره ها دست به اعتراض و تظاهرات گسترده در مقابل ساختمان گورنریا حاکم ایالت بلوچستان پاکستان زدند. گفته می شود این بزرگترین راهپیمایی و تحصن در تاریخ هزاره های کویته بوده است. مرکز تجمع درعلمدار رود(خیابان) بود و از آنجا راهپیمایان حرکت شانرا به طرف گورنرهاوس ( خانه حاکم ایالتی) که در مرکز شهر واقع است، شروع کردند. در حالی که سایه ترس و وحشت از ترورها و کشتارهزاره ها سراسر کویته را فرا گرفته بود، بازهم هزاره ها با نادیده گرفتن همه خطرات و احتمال حملات انتحاری و تروریستی، دست به راه پیمایی بزرگ تاریخی زدند. در طول راه شعارهای مختلفی را سردادند، اما درمقابل اداره ایالتی بلوچستان به یاد شهدای مظلوم تروریستی کویته سکوت کردند.
آقای مگسی حاکم ایالتی بلوچستان از نمایندگان مردم هزاره دعوت کرد تا به داخل ساختمان آمده در مورد حملات تروریستی و خواسته های هزاره ها گفتگو کنند، در این دیدار او جز تاسف دستآورد دیگری نداشت و فقط گفته است که وزیراعلی بلوچستان باید به صورت فوری کریک داون (عملیات هدفمند) بر ضد تروریستان را شروع کند. اما این کریک داونی که مثل توپ فوتبال مقامات ایالت بلوچستان به یک دیگر پاس می دهند، کی خواهند شروع شد، خدا می داند و تازه معلوم نیست با وضعی که در کویته وجود دارد، چنین کریک داون هایی اصلا تاثیردارد یا خیر و می تواند تروریستی را بکشد و یا زنده دستگیر نماید؟. زیرا درهمان لحظه که تظاهرات در مقابل اداره حکومت بلوچستان ادامه داشت و نماینده هزاره با حاکم این ایالت صحبت می کردند، یکتن از هزاره ها در عبدالستار رود( خیابان) که نگهبان بایسکل های کرایی بود، مورد حمله تروریست ها قرار گرفت و به شهادت رسید.

تظاهرکنندگان قطعنامه 5 ماده ای را تنظیم کرده بودند که در آن خواهان توجه بیشتر پولیس به امنیت هزاره های کویته شده بودند و نیز خواهان برکناری افراد مشکوک از داخل پولیس شده بودند و از از تمام سازمانهای داخلی و بین المللی، دادگاه عالی کشور و رسانه ها خواسته بودند تا سکوت ننموده وظیفه شانرا در قبال مردم بی گناه ما انجام دهند. اما تروریست ها بسیارزود جواب این اعتراضات را دادند، فردای آن روز شنبه تروریست ها در چند حمله جداگانه 9 تن دیگر از مردم هزاره را به شهادت رساندند. حمله به یک موترتاکسی هزاره ها در بروری رود شروع شد در این حمله هفت تن که در داخل تاکسی بودند شهید شدند، به دنبال آن تروریست ها بدون کدام ترس و هراسی در مسیر حرکت شان به طرف بازار، در سبزل رود به طرف دو تن دیگر هزاره ها شلیک کردند و آنها را به شهادت رساندند..
حال سئوال این است که چرا این حادثه طی سالهای اخیر بالای هزاره ها تکرار می شود؟. آیا هزاره های پاکستان با گروههای تروریستی و یا مافیای بین الملل ارتباط دارند که این گونه باید قربانی انتقام گردند و حکومت پاکستان و نهادهای حقوق بشر در باره آن سکوت اختیار کنند؟ یا این که این مردم قربانی مظلومیت و صلح طلبی و بی توجهی دولت مرکزی و ایالتی برای تامین امنیت جانی و مالی خود شده اند؟.

هزاره ها نه در پاکستان و نه در افغانستان و نه در هیچ جای دیگر براساس تعصبات مذهبی هیچ گاه کمر به تصفیه مذهبی نزده اند و همیشه بر روابط میان پیروان مذاهب دیگراسلامی تاکید کرده اند و همه مسلمانان را برادر می دانند. هزاره ها در کویته پاکستان نه قدرت آن را دارند و نه می خواهند که دست به تصفیه های مذهبی ویا قومی بزنند، زندگی صلح آمیز با همه مذاهب و اقوام شعار اصلی همه احزاب هزاره در پاکستان است. تردیدی وجود ندارد که دستهای پلید زیادی در پشت برنامه کشتارهزاره ها پنهان شده است و نیروهای افراطی وهابی و سلفی را تشویق می کند تا دست به کشتار مردم هزاره در کویته پاکستان بزنند. جریان های افراطی بی گمان به قتل هزاره ها کمر بسته اند، اما آنچه در این میان جای سئوال است، این است که مقامات حکومتی در بلوچستان و اسلام آباد چرا در برابر این کشتار بی رحمانه سکوت اختیار کرده اند؟. آیا دستگاه دولتی و امنیتی پاکستان در برابر حملات تروریستی و افراطی گری عاجز است یا این که عمدا با سکوت خود دست تروریست ها را برای کشتار و جنایت باز می گذارند؟. جای سئوال است واقعا که بیش از دوسال است که کشتار زنجیره ای هزاره ها در کویته شروع شده است و تا کنون چندین حملات تروریستی خونین صورت گرفته است، اما تاکنون هیچ تررویستی شناسایی یا کشته و یا بازداشت نشده است. آیا چنین چیزی برای دستگاه کلان حکومتی امکان دارد که تا این قدرناتوان باشد؟. هرچند مقامات پاکستانی بارها اعلام کرده اند که جلو حملات تروریستی و فعالیت های افراطی گری را نمی توانند در پاکستان بگیرند، اما در این واقعیت جای تردیدی باقی نمی گذارد که مقامات امنیتی پاکستان اعم از پولیس، اردو و نیروهای امنیتی این کشور به مراتب قوی تر و سازمان یافته تر وبا تجربه تراز نیروهای امنیتی افغانستان است اما همین نیروها در افغانستان موفقیت های خوبی را در کشف و شناسایی تیم های تروریستی داشته است، حال سئوال این است که آیا نیروهای امنیتی در پاکستان نمی توانند و قادرنیستند جلو حملات تروریست ها را در کویته بگیرند؟. آیا این انفعال را به نوعی بی توجهی مقامات امنیتی پاکستان به حساب آورد یا نشانه ضعف و ناتوانی این نیروها است؟.

حوادث خونین تررویستی روز شنبه در کویته در حالی صورت گرفت که عملیات هدف مند یا همان کریک داون در کویته شروع شده بود و کویته تحت پلان امنیتی شدید قرار داشت اما این کریک داون هم مانع کشتار مردم بی دفاع و دست خالی کویته نشد. اگر قضایا به گونه ای که در روز شنبه رخ داده است نگاه کنیم تردیدها را بیشتر می کند، چگونه است که در یک شهر همه نیرهای امنیتی برای شناسایی و دستگری تروریست ها بسیج شوند، اما تروریست ها با خیال راحت و بدون کدام ترس و هراسی وارد بروری محله هزاره نشین شوند و در آن سرنشینان یک تاکسی را مورد هدف قرار دهند و در مسیر بازگشت شان بدون ترس و هراس از دستگیری در محل دیگری به ظرف دو تن دیگراز هزاره ها شلیک کند و آنها را به شهادت برسانند؛ این نیروهای امنیتی که به دنبال کریک داون بودند کجا تشریف داشتند؟.
باتوجه به این سئوالات بی پاسخ است که جنایات خونین تروریستی را در معمای گنگ و مبهم فروبرده است.

نیروهای امنیتی پاکستان بارها اعلام کرده است که در برابر هر حوادثی ممکن است انعطاف نشان دهد اما در برابر حوادثی که امنیت و ثبات و وحدت ملی را در پاکستان خدشه دار می کند، هرگر مسامحه نمی کند، اما حال سئوال این است که تکرار جنایات زنجیره ای هزاره ها طی دوسال اخیر چالش های امنیتی به وجود نمی آورد؟. آیا کشتار زنجیره ای هزاره ها سبب لطمه خوردن به وحدت ملی و همزیستی اقوام ساکن در پاکستان نخواهد شد؟. در چنین وضعیتی چرا نیروهای امنیتی و سرویس های اطلاعاتی پاکستان برای دستگیری و مجازات عاملات جنایت های زنجیره ای کویته هیچ اقدام جدی نمی کنند؟.

به نظر این قلم باتوجه به وضعیتی که درکویته پاکستان حاکم است، تنها دست به تظاهرات زدن و تحصن راه بجایی نمی برد، هزاره های کویته منطقی را رد برابر تروریست ها در پیش گرفته اند که آنان هرگز نمی فهمند و اعتراض و تظاهرات برای آنان هیچ مفهومی ندارد. البته عدم خشونت بهترین منطق برای رسیدن به خواسته ها و مبارزه برای رسیدن به هدف است اما این منطق در جایی است که طرف مقابل توان درک آن را داشته باشند. باید راههای را سنجید و مد نظرگرفت که جبئ حملات تروریست ها سد شود و این تلاش ها نیاز به فکر و تشکیلات منظم دارد که از همین حالا باید به فکر چاره باشند.

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس