صفحه نخست > دیدگاه > هیجان انتخاباتی و خشونت، پارادوکسی که هروز بالا می رود

هیجان انتخاباتی و خشونت، پارادوکسی که هروز بالا می رود

جالب این است که قبلا کمیسیون مستقل انتخابات در آمار های خود حدود 9 هزار مرکز رای دهی را اعلام کرده بود اما در آخرین آماری که از سوی این کمیسیون اعلام شده نزدیک به 7 هزار مرکز رای دهی است و این که بیش از دوهزار مرکز رای دهی چگونه و چطور کاهش یافت سئوالی است بدون پاسخ.
محمد اسحاق فياض
چهار شنبه 8 سپتامبر 2010

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

بانزدیک شدن تدریجی و روز به روز موعد انتخابات پارلمانی، حوادث و خشونت های انتخاباتی نیز به شدت افزایش یافته است، طوری که اکنون قبل از آن که موعد انتخابات فرابرسد خود به خونین ترین و پرحادثه ترین انتخابات در تاریخ افغانستان، تبدیل گردیده است.

در تازه ترین خشونت های انتخاباتی بازهم یک نامزد دیگر انتخابات پارلمانی روز جمعه بر اثر انفجار یک بمب دستی در ولایت غزنی مجروح شد و جان سالم بدر برد. مقامات پولیس در ولایت غزنی میگویند که این انفجار روز جمعه رخ داد که بر اثر آن مولانا عبدالرحمان ازنامزدان پارلمانی زخمی شد. تاکنون دست کم چهار نامزد انتخاباتی کشته شده و چندین تن دیگر زخمی شده اند.

روز پنجشنبه هفته گذشته نیز یک نامزد انتخابات و همراهانش در ولایت تخار هدف حمله هوایی اشتباهی نیروهای ائتلاف بین المللی قرار گرفتند تا دامنه خشونت های انتخباتی و ترس و هراس از این گونه حوادث بیش از پیش افزایش پیدا کند. مقامات محلی در تخار گفته اند که در پی حمله نیروهای ائتلاف به گردهمایی انتخاباتی دست کم 10 نفر از کارمندان ستاد انتخاباتی عبدالواحد خراسانی، نامزد انتخابات پارلمانی کشته و خود او زخمی شده است.
دریک تحول خشونت باردیگر، کمیسیون مستقل انتخابات از ربوده شدن 28 تن از کارمندان محلی این کمیسیون در بغلان توسط افراد وابسته به گروه طالبان خبر داده اند. فضل احمد معنوی، رئیس این کمیسیون می گوید، این کارمندان در ولسوالی بورکه ولایت بغلان ربوده شده اند و تلاش ها برای ردیابی و آزادی این کارمندان همچنان ادامه دارد، اما تاکنون اطلاعات دقیقی در مورد سرنوشت آنها به دست نیامده است.

آقای معنوی می گوید، اخیراً شماری از ماموران کمیسیون انتخابات هم به دلیل ناامنی در ولایت غزنی استعفا کرده اند. رئیس کمیسیون انتخابات ضمن تأکید بر این که نیروهای امنیتی موظف به تامین امنیت کارمندان کمیسیون انتخابات، نامزدان و رأی دهندگان هستند، گفت که تاکنون این نیروها ناکام بوده اند. به گفته وی با آن که نیروهای امنیتی در کابل به ما اطمینان می دهند و از موضع قدرت حرف می زنند، ولی در عمل ما شاهد حوادث ناگواری هستیم و این ما را نگران می سازد که اگر در روز انتخابات چنین قضایایی پیش بیاید، بدون شک به روند انتخابات آسیب بزرگ وارد خواهد کرد.

اکنون وضعیت خشونت های انتخاباتی طوری گسترده شده است که بیم آن می رود که همه چیز ممکن است از کنترول کمیسیون انتخابات خارج شود وگسترش خشونت ها خدای نکرده سبب شود که زمینه برگزاری انتخابات را به طور کلی مختل نماید. این نگرانی ها اکنون در سراسر ولایات افغانستان گسترش بافته است و بیم و هراس میان مردم تا نامزدان و کارکنان آنان را فراگرفته است.

در حالی که سازمان ملل بارها ادامه خشونت ها و عدم شفاف برگزار نشدن انتخابات پارلمانی ابراز نگرانی کرده اند، اکنون این نگرانی ها در سطح بین الملل نیز افزایش یافته است.

سفیر کمیسیون اتحادیه اروپا در افغانستان روز جمعه در یک کنفرانس خبری گفت مالیه دهنده های کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواهان آن هستند که انتخابات پارلمانی آینده افغانستان مانند انتخابات ریاست جمهوری جنجال برانگیز و سراسر تقلب نه، بلکه با شفافیت کامل برگزار گردد. این اتحادیه به عنوان یکی از بزرگترین حامیان مالی انتخابات در افغانستان ظرف دو سال گذشته بیش از 35 میلیون یورو در پروسه انتخابات به مصرف رسانده است. هم اکنون ناظران انتخاباتی اتحادیه اروپا به هدف نظارت از پروسه انتخابات وارد افغانستان گردیده و پس از نظارت این پروسه گزارششان را از نحوه راه اندازی پروسه انتخابات افغانستان به پارلمان این اتحادیه در بروکسل پیشکش خواهند کرد.

براساس اظهارات معنوی رئیس کمیسیون انتخابات، بیشترین مراکز رای دهی در ولایت غزنی حذف شده است و جالب این است که این صندوق ها از مناطق صد درصد امن مانند ولسوالی های جاغوری و مالستان حذف شده اند و به همین دلیل شماری از نامزدان انتخابات پارلمانی و باشندگان ولایت غزنی از اینکه بیشترین مراکز رأی دهی دراین ولایت حذف شده اند ابراز نگرانی می کنند. آنان میگویند با حذف بیشترین مراکز رأی دهی مردم در روز انتخابات با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد. نامزدان بر این باورند که حذف شدن مراکز رأی دهی اصل و عمومیت انتخابات را زیر سؤال می برد و انتخابات زمانی با اهمیت می باشد که حضور مردم در ان گسترده باشد.
کمیسیون مستقل انتخابات تنها شصت وهشت سایت رای دهی را در ولسوالی جاغوری و شصت سایت دیگر را درولایت بامیان مسدود کرده است. مناطق یاد شده جزو آرام ترین مناطق کشور بوده و دلیل حذف دهها مراکز رای دراین مناطق ودیگر ساحات مشخص نیست.

در حالی همه نگرانی های ناظران بین المللی روی مناطقی استواربود که نا امنی ها در آن جریان دارد و امکان برگزاری انتخابات را دچار مشکل می سازد، اما کمیسیون انتخابات بجای این که بیاید روی مناطق ناامن کارکند و زمینه را برای راگیری در این مناطق آماده کند و بجای آن که "ابرورا درست کند چشم را کور" کرده میزان آرای مناطق امن را نیز پایین می آورد.

جالب این است که قبلا کمیسیون مستقل انتخابات در آمار های خود حدود 9 هزار مرکز رای دهی را اعلام کرده بود اما در آخرین آماری که از سوی این کمیسیون اعلام شده نزدیک به 7 هزار مرکز رای دهی است و این که بیش از دوهزار مرکز رای دهی چگونه و چطور کاهش یافت سئوالی است بدون پاسخ.

فضل احمد معنوي رئيس كميسيون مستقل انتخابات در يك نشست خبري با رسانه ها گفت: از مجموع 6835 مركزانتخاباتي 938 مركز، در روز برگزاري انتخابات مسدود مي باشد كه بيشترين مراكز انتخاباتي مسدود شده در ولايت غزني مي باشد. لذا نگراني كميسيون مستقل از برگزاري انتخابات در اين ولايت نسبت به ساير ولايت ها بيشتر مي باشد.

در حالی او دوماه پیش به رسانه ها گفته بود که بیش از 9 هزار مرکز رای دهی را در افغانستان فعال خواهد کرد. این که چرا به 6835 مركزانتخاباتي رسیده است دلیلش را باید از این کمیسیون جویاشد.

در کنار مشکلات یاشده، قرار گزارش ها طالبان از ماهها پیش تلاش دارند تا روند انتخاباتارلمانی را در افغانستان مختل سازند، آنچه امنیت انتخابات را تهدید می کند این است که مخالفان مسلح دولت افغانستان از تجهیزات بهتری برخوردار شده و با "شیوه های مغلق تری" می جنگند. در طول سه چهار سال آخر، درهرسال میزان شدت حملات طالبان بالا رفته و طرز فعالیت شان مغلق تر شده و وسایل بهتری در اختیار شان قرار گرفته است. اما نیروهای امنیتی افغان و ناتو با ایجاد کمر بندهای ویژه ی امنیتی و کنترول هوایی تلاش دارند امنیت چندین هزار مرکز رای دهی را تامین کنند. اما آیا انجام این کار موفق می شوند؟

بسیاری از مردم از عملکرد پارلمان قبلی راضی نبودند و امید وار بودند که پارلمان دوم بتواند از تعهد و انسجام و تخصص بیشتری برخور دار باشند، اما متاسفانه پارلمان در اصل برگزاری انتخابات مشکل دارند و با چالش های جدی امنیتی روبروست.

در چنین وضعیتی اگر واقعا این بارانتخابات پارلمانی با شفافیت کامل برگزار نگردد، مشروعیت دولت و نظام دموکراسی در افغانستان چه خواهد شد؟ و یا به عبارت دیگر افغانستان به سوی کدام سرنوشتی روان است؟

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس