جنگ سالار ها فلمساز افغان را به مرگ تهدید کردند
نويسنده: دانیال هروی
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
اشاره: از آقای دانش می خواهم که يک نسخه از فلم خود را به دادگاه بين المللی جزايی در کشور هالند ارسال کنند. افغانستان عضو اين دادگاه است و اين دادگاه وظيفه دارد تا جنايات حاد عليه بشريت را دنبال کند. من همچنين خطاب به خوانندگان کابل پرس?، از قربانيان بازمانده، شاهدان و انسان های عدالت خواه می خواهم تا اسناد و اظهارات و شواهد خود را به آدرس اين دادگاه بفرستند. ارسال شکايات، اظهارات و شواهد توسط ما می تواند فشاری باشد برای اعمال صلاحيت اين دادگاه. اين دادگاه بين المللی با 104 کشور عضو، اگر به جنايات حاد عليه بشريت در افغانستان نپردازد، ماهيت خود را از دست می دهد و تنها لکه ی ننگی در همکاری جهانی برای حقوق بشر خواهد بود. افغانستان طبق اساسنامه و منشور اين دادگاه، تمام شرايط برای اعمال صلاحيت اين دادگاه را دارد.
آدرس دادگاه بين المللی جزايی در کشور هالند و شماره تماس آن را در پيوند زير بيابيد:
http://www.icc-cpi.int/about/ICC_contact.html
با هم مقاله يک روزنامه نگار را درباره ی کار و وضعيت فلم ساز افغان می خوانيم. 5 قطعه عکس از فلم گذرگاه نيز همراه آن است./ سردبير
جنگ سالار ها فیلمساز افغان را به مرگ تهدید کردند
امضا محفوظ است
گروههای مسلح وابسته به جنگ سالاران سابق افغانستان ، یک فیلمساز کشور را به دلیل انعکاس حقایق و فاش ساختن جنایات جنگی آنان علیه مردم کابل در جریان جنگهای داخلی افغانستان ، تهدید به مرگ کردند .
فیلم مستند گذرگاه بکارگردانی عبدالحسین دانش که حوادث سی سال اخیر افغانستان از جمله جنگهای گروههای مسلح در کابل و جنایات طالبان را بنمایش گذاشته است ، باعث خشم یک قوماندان نظامی افغان گردیده است که در فیلم مستند گذرگاه بخشی از جنایات جنگی وی علیه شهروندان کابل بطور مستند بنمایش در آمده است .
این جنگ سالار سابق که از افراد جنرال فهیم بوده و اکنون هم دارای سمت نظامی است ، کارگردان فیلم گذرگاه را از طریق افرادش مورد تهدید تلفنی و جستجوی فیزیکی در منطقه کوته سنگی کابل قرار داده است .
فیلم مستند گذرگاه که اخیرا" در کابل افتتاح و در تلویزیونهای ملی و آریانا مورد نقد و بررسی قرار گرفت با تحسین و استقبال مردم ، نمایندگان آزاد پارلمان ، اساتید دانشگاه کابل ، ژورنالیستان و افرادی همچون دوکتور رمضان بشر دوست ، غوث زلمی ، دوکتور عصمت اللهی ، دوکتور شمس و تعدادی از هنرمندان و فیلمسازان کشور واقع گردید .
در این حال گزارشهای نیز حاکیست که عبدالرب رسول سیاف رهبر اتحاد اسلامی هم بخشی ازین فیلم مستند را علیه خود و افرادش دانسته و این موضوع را در نامه ای شدید الحن و تهدید آمیز علیه کارگردان فیلم به وزیر اطلاعات و فرهنگ که از دوستان سابق جهادی اوست جهت برخورد با این هنرمند ارسال داشته است .
عبدالحسین دانش کارگردان فیلم مستند گذرگاه که در میان آتش جنگ های داخلی ، رنج و آلام مردم کابل را بعد از 1992 میلادی تا پایان حاکمیت سیاه طالبان ثبت نموده معتقد است که وی تلاش کرده تا واقعیت عینی را به تصویر بکشد و فیلم وی علیه هیچ رهبر یا گروه خاص در افغانستان نیست بلکه این فیلم مستند تمام جریانهای سه دهه اخیر افغانستان را درگیر جنگی نشان داده است که قربانی آن فقط مردم و شهروندان بی دفاع بوده است . دانش گفته است شخصیت های که فیلم وی را در کابل دیده اند بر بی طرفی آن اذعان کرده اند اما مساله این است که هر گروه و جریانی که در افغانستان مرتکب جنگ و ویرانی شده اند این فیلم مستند را آینهء عمل خود تلقی می کنند .
کارگردان فیلم گذرگاه گفته است که وی در فیلمش جنایات طالبان را نیز به صورت مستند و در حد امکان به تصویر کشیده است ، این فیلمساز تاکید کرده که در شرایطی به ثبت واقعیت ها در افغانستان پرداخته است که کسی حاضر به چنین کار دشواری در کشور نبوده است . دانش همچنین گفت که فیلم مستند وی قرار بود در پنج قسمت ساخته شود اما به دلیل توقیف بیش از ( 10 ) ساعت تصاویر فیلمبرداری شده وی از سوی اداره امنیت کابل در دوران ربانی که جنرال فهیم ریاست آنرا بر عهده داشت وی فقط موفق به ساخت یک بخش فیلم مستند خود گردید .
فیلم مستند گذرگاه با نگاهی به موقعیت جیوپولتیک افغانستان در آسیا و تجاوز روسها و جنایات کمونیستها در کشور آغاز و سپس وارد دوران حاکمیت مجاهدین و جنگهای گروههای مسلح در کابل می شود که حوادث بخش عمده فیلم در منطقه پل آرتل و گذرگاه کابل اتفاق می افتد . در قسمتی از فیلم که جنگ شدید در منطقه گذرگاه و دهمزنگ اتفاق افتاده و فیلمساز به همراه تصویر برادر خود در آنجا حضور دارد ، یکی از گروههای جنگ سالار را می بینیم که منطقه مسکونی کارته چهار در غرب کابل را راکت باران می کنند ، در صحنهء دیگر اهالی پشت منطقه دهمزنگ و حاشیه کوه به دلیل گلوله باران خانه هایشان از پایگاه های نظامی غرب کابل ، از ترس در منازل شان پنهان شده اند ، در بخشی از فیلم در یکی از جاده های ویران شده کابل که تمام ساختمانهای آن منهدم شده است یک جوان مسلح با لهجهء پغمانی مشغول باج گرفتن از رهگذران است و فیلمساز با او صحبت می کند ، در صحنهء دیگر در منطقه مکرویان اول که به دلیل جنگ کاملا" خالی از سکنه شده است افراد یک گروه مسلح را می بینیم که مشغول دزدی و غارت منازل شهروندان کابل هستند و فیلمساز با تبحر و شجاعت لازم ، از آنان پرسشهايی را مطرح می کند ، فیلمساز دوباره به منطقه گذرگاه کابل می آید و حوادث آنجا را به تصویر می کشد که گروهی از مردم قصد عبور از منطقه را دارند اما در مسیر راه جنگ دوباره بین گروههای مسلح آغاز می شود . در فیلم مستند گذرگاه برای اولین بار فیلمبرداری هوایی از شهر کابل در دوران جنگهای داخلی صورت گرفته که از فاصله نزدیک ویرانه های شهر و سکوت غمبار کابل را بنمایش گذاشته است ، این تصاویر هوایی از نظر هنر مستند سازی آنهم در اوضاع بحرانی جنگهای داخلی در کابل در نوع خود بسیار بی نظیر و هنرمندانه است .
بخش پایانی فیلم مستند گذرگاه به سقوط کابل از دست مجاهدین و حاکمیت طالبان اختصاص دارد که در آن شاهد جنایات طالبان در کابل ، شامل اعدام مردم ، کشتار های دسته جمعی ، شلاق زدن زنان در سطح شهر ، نابودی مجسمه های بودا و فجایع دیگر در افغانستان هستم . در پایان فیلم که هنوز هم جنگ در افغانستان ادامه دارد کودکانی را می بینیم که در غروب یک دشت وسیع مشغول بازی کودکانه هستند ، بازی که در آن همدیگر را به زمین می زنند و هر کدام تلاش دارد تا برندهء بازی باشد .
فیلم بیاد ماندنی گذرگاه از جمله فیلمهای مستند و واقع گرا است که هر بیننده ای را تا پایان خود جذب می کند ، فیلم گذرگاه قرار است در آخر ماه جوزا در جشنواره فیلمهای مستند و داستانی کابل که با حمایت مرکز فرهنگی فرانسه و گویته انستیوت برگزار می گردد به نمایش گذاشته شود .
عبدالحسین دانش سازنده این فیلم مستند که به علت تهدید از سوی قوماندان سابق و برخی گروههای جنگ سالار مجبور به ترک کابل شده است از دولت به دلیل عدم همکاری پلیس در تامین امنیت جانی و شغلی خود شدیدا" انتقاد نموده و تاکید کرده است که عدم پیگرد صادقانه و قانونی تهدید کنندگان علیه یک هنرمند یا یک شهروند ، نشاندهنده بی ارزش بودن جان شهروندان افغان از جمله قشر فرهنگی ، روشنفکران ، ژورنالیستان و آزاد اندیشان درکشور است . این فیلمساز تلاش داشت تا یک شرکت فیلمسازی برای تولید فیلمهای مستند و داستانی و تهیه سریالهای تلویزیونی در کابل راه اندازی کند که موفق به این کار نشد .
پيامها
24 می 2007, 19:38
در خبر آمده است " جنگ سالار ها فلمساز افغان را به مرگ تهدید کردند." فقط آقای کرزی در یک مصاحبه اختصاصی با تلویزون انگلیسی الجزیره گفت " در افغانستان ما هیچ جنگ سالار نداریم."
آیا آقای کرزی فکر میکند که همه انسان های دنیا احمق است و میشود بازی شان داد ویا نمیدانم خود آقا........؟
25 می 2007, 05:04, توسط عارف
آنچه ميتواند حوادث را بعد از فراموشی آن دوباره در اذعان مردم زنده سازد همانا اخبار مستند فلم و گذارشات تاريخی ميباشد . و يکی از واجبات و رسالت های اخلاقی و هنری يک هنرپيشه يا گارگردان فلم و سينما است ،که در بازتاب همچو مسایل علایق شخصی ، قومی و سایر وابستگی ها از همین قبیل را با واژه مستند آوده نسازند . از اينکه مردم ما عمدتا محروم خواندن و توشتن استند بنابرين وسايل سمعی و بصری مشتريان زيادی دارد و از همين جهت فلم و اخبار صوتی يکی ابزار های مهم در منعکس دادن واقعيات جامعه است و در سمت و سو جامعه نقش مهم دارد ./
ولی با تاسف که هرگروه سياسی در بازتاب اخبار رات شان منافع خود شانرا ميگنجانند/ این فلم هم ازین مبرا نخواهد باشد و دست های بازیگران در پشت پرده بوده است .
از نام این فلم میتوان اذعان کرد که طرفداران ملاه عبدالعلی مزاری اینبار به یک اقدام دیگری دست زده اند تا بتوانند خود و رهبر جنگ طلب شانرا از مجازات نجات بدهند و برای بازماندگان شان طلب کرسی های دولتی نمایند، مخصوصا درین احوال و روزگار که جبهه متحد ملی از هرجهت هم از سوی حلقات مربوز کرزی و هم یکتعداد از ائتلافیون شان تحت فشار توطیه گرانه قرارگرفته است ، و این گونه تبلیغات تنها میتوانددر کوتاه مدت موضع سیاسی یک یا دو گروه را رنگ و بوی حق بجانب بدهد .
عارف
28 می 2007, 08:04, توسط وحید - کابل
ضمن آرزوی موفقیت برای این فلمساز در بیان حقایق جنگ ، به دوست عزیز آقای عارف نام عرض میدارم که من این فلمساز کشور را می شناسم و فلم ایشان را از طریق تلویزیون دیدم باید عرض کنم که ایشان در هیچ گروه نظامی و قومی افغانستان عضویت ندارند ، فلم او نیز واقعیتهای جنگ کابل را و مشکلات مردم را نشان داده است و اتفاقا" جنایات افراد مزاری مثل قومندان شفیع دیوانه را هم نمایش داده است و دهها دیوانه جنگ سالار دیگر هم جنایات خود را دراین فلم می بینند .
3 جون 2007, 07:55, توسط سمیع طاهری
سوال بزرگی که همیشه ذهن مرا مشغول ساخته اینست - تا کی باید مردم افغانستان اسیر دست جنایت کارانی باشند که این فلمساز محترم اندکی از جنایات شان را نمایش داده ؟؟؟ تا کی باید مردم افغانستان اسیر ملا های شکم پرست و عقب گرا باشند ؟؟؟؟؟؟
لطفا" با پاسخ این سوالها مرا نجات دهید .
3 جون 2007, 09:01, توسط جمشید روحی - ژورنالیست در کابل
آقای کرزی خودش از جنگ سالاران کشور می ترسد و همیشه به آنان باج می دهد ، به نظر من این فیلم مستند ، جنایات جنگ سالاران افغانستان را از ربانی و فهیم تا سیاف و عبدالعلی مزاری و از خلیلی و دوستم تا گلبدین حکمتیار و طالبان را با شجاعت بنمایش مانده بود - این فیلم به نظر من که در کابل زندگی کرده ام ، یک سند آشکار و عریان از جنایات ضد بشری در افغانستان بخصوص در کابل است و جالب آنست که فیلمساز در یک مصاحبه ای در تلویزیون ملی افغانستان گفته بود که 98 در صد صحنه های فیلم را خود شان شخصا" حضور داشته اند و تصویر برداری کرده اند و واقعا" از سبک منحصر به فرد فیلمساز روشن بود که تمام مصاحبه های با مردم در صحنه های جنگ کابل ، با حضور و صدای خود فیلمسازاست - من چنین شجاعتی در کمتر هنرمند کشور و یا ژورنالیستی دیده ام که در بین جنگها در افغانستان بوده اند . این فیلم به نظر من فقط در حمایت از مردم بود و فیلمساز نشان داده بود که یک شخص آزاد و فارغ از دغدغه های قومی و مذهبی است که در افغانستان رایج بوده - این فیلم مستند در دفاع از حقوق انسان و فریادی برای نجات مردم افغانستان بود ، به امید دیدن فیلمهای دیگر آقای دانش .
4 جون 2007, 03:16, توسط رامین محصل دانشگاه کابل
به باور من آقای کرزی برای حفظ قدرت خودش مجبور است با جنگ سالار های افغانستان که خون مردم را ریختند به نوعی معامله کند ( معامله برای حفظ قدرت نه حمایت از ملت ) اما فیلم مستند گذرگاه فیلمی بود در حمایت از یک ملت و مردم بی دفاعی بنام افغانها ، خوشبختانه این کار هنرمندانه و مستند از هر نوع قوم پرستی و گروه پرستی فارغ بود و فقط جنایات صاحبان قدرت را در سالیان گذشته در کشور نشان می داد - به نظر من ارزش کار یک هنرمند واقعی و مردمی از صد ها سیاست مدار و زور مدار بالاتر است .
10 جون 2007, 06:55, توسط جلیل نوری
هر کسی که حقایق تاریخ معاصر کشور و درد مردم افغانستان را با این واقع گرایی و بگونهء مستند منعکس کند قابل قدر است اما جای تعجب نیست که سیاست مداران ناپاک جهادی و نوکران احزاب دزد و غارتگر افغانستان مانند جبهه متحد جنایتکاران ، از یک کار هنری و مردمی که جنایات انجام شده در کشور را نمایش میدهد ناراحت و عصبانی نشوند .
10 جون 2007, 06:58, توسط جلیل نوری
هر کسی که حقایق تاریخ معاصر کشور و درد مردم افغانستان را با این واقع گرایی و بگونهء مستند منعکس کند قابل قدر است اما جای تعجب نیست که سیاست مداران ناپاک جهادی و نوکران احزاب دزد و غارتگر افغانستان مانند جبهه متحد جنایتکاران ، از یک کار هنری و مردمی که جنایات انجام شده در کشور را نمایش میدهد ناراحت و عصبانی نشوند .
25 می 2007, 08:24, توسط بهادر
باور کنید باور کنید که تا زمانیکه رهزنان شیطان الدین ربانی و سنگ فروشان جنایتکار ملی ملا مسعود در اردو، پولیس و امنیت ملی جاه داشته باشند، و گروه های مسلح غیر قانونی شان خلع سلاح نشده اند، افرادی چون مارشال دزدان فهیم هر حرکت و اقدام دموکراتیک را از جمله آزادی بیان و مطبوعات را در گلو خفه خواهند کرد.
شما هیچ شک و شبه نداشته باشید که این موجودات اهریمنی و وحشی حاضر اند به خاطر رسیدن به منافع شخصی شان و برای مصونیت از پیگرد قانونی به هر وسیله ممکنه حتی به فروش ناموس و شرف شان به امریکایی ها مبادرت بورزند.
اینها همان موجودات خبیث و خائین هستند که برای سالها در آغوش میجر های پاکستانی شب را سحر کرده ، با روسها قرار داد آتش بس امضا کرده و اکنون با افتخار از برادری شان با امریکایی ها سخن میرانند.
25 می 2007, 12:28, توسط بهادر
آقای بهادر
این برادری با امریکایی ها نیست بلکه غلامی به امریکایی ها است. و این غلامی نه به خاطر ملت افغان است ، نه به خاطر وطن است بلکه برای ادامه جنایت بر علیه مردم بیدفاع کشور است.
جای تعجب نیست که ربانی در هر موقع که پیش میاید از امریکایی ها گلایه میکند که به او و یارانش مقاماتی که باید داده میشد داده نشده و این گلایه را او و طرفدارانش نوع از جهاد میدانند ! همانطوریکه آتش بس مسعود را با روس ها جهاد میخوانند !
11 دسامبر 2007, 01:29, توسط sang wa khak
bahdor jan az haq nagzar ke human ha bodanad ke keshwar ra az kam pakistani ha kashedand war na frokhta shoda bod wa tashweshe amricahi ha ra nadashta bash aghosh shan jonan por wa sahateshan chunan ter ast ke da qese chanta ba qawle khodat jangsalar nesat aghsheshan ra mesle hamesha ke por sakhta khodet behtar medani
25 می 2007, 12:49, توسط yavar reza
bad salam
aqaeane Mirhazaar va danish.
omaid ast roze az shahkarei haie Shafie devana, Ali jende dar qala Changez deborey kaboul,Qanber lang dar Afshar,MirChapashakh pole sorkh,kazeme jegar khoor
va hussin dokala dar vaccine saze afshar va az instetuite holom dar afhar cheze benaweised.
az raqes morda (raqease besmmel)az mekh dar sar kobedaanha va hazaran haraar jenaeate Aqaean Mazari,Khalili, Mohaqeq, Modaber ke ba talib paevast allan v.raese daftar karzai begoeid .