من عاشق تو هستم، به تو چه مربوط است؟ (99 +1)
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
امروز «روز جهانی کتاب» است. کتاب، دوست و معشوق خوبی است برایم. زیباتر میشود اگر این عشق در عشقی دیگر ضرب شود و کتابی بخوانیم از «عشق».
کتاب «درباره عشق»، با ترجمه روان و زیبای آرش نراقی، کاری از نشر نی، دربردارنده مقالاتی از مارتا نوسباوم، رابرت سالومون، رابرت نوزیک، لارنس تامس، انت بایر و الیزابت راپاپورت است که تجربۀ عشق انسانی را از زاویهای دیگر بررسی میکند. البته قبل از خوانش این کتاب، خوب است رساله ضیافت (مهمانی) را که از افلاطون است و درباره عشق، حتما بخوانید تا لذت خوانش این مقالهها نیز افزونتر شود.
IIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHHIIIIIIIIII
در عشق افلاطونی (یا مدل سقراطی – دیوتیمایی در رساله مهمانی افلاطون)، محبوب، اهمیت ذاتی ندارد و صرفاً پنجرهای به حقیقت است. محبوب واقعی، حقیقت کلی و مطلق است. در این عشق، جسمانیت، تحقیر میشود و مطلوب اصلی، امری ماورای حس است. در نقطه مقابل، در عشق آریستوفانی، محبوب، موضوعیت و اهمیت ویژه دارد و تنها یک فرد خاص، میتواند نیمه گمشدۀ دیگری باشد و به او کمال خاصش را ببخشد. در این نوع عشق، اتحاد جسمانی، نمادی از اتحاد روحی و وجودی عاشق و معشوق است.
IIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHHIIIIIIIIII
از این مقدمه که بگذریم و اگر از دوستی آغاز کنیم، باید بدانید:
«از نظر ارسطو، دوست، «من ِ دوم» ماست. ما میتوانیم به مدد او نسبت به خویشتن آگاهی یابیم.» مقاله «پیوند عشق»
«شاید دوستی، بر خلاف عشق رمانتیک، خصوصاً از این جهت ارزشمند است که آن شراکت دلانگیز را میتوان بدون شراکت در هویتها حاصل کرد.» مقاله «پیوند عشق»
IIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHHIIIIIIIIII
البته درباره عشق میتوان گفت:
«هدف عشق این است که عاشق، یک شخص خاص را بر مسندی فوقالعاده رفیع بنشاند و خویشتن را بر مبنای آن شخص، از نو مجسم سازد، مفرّی از گمنامی جهان اخلاقی کانتی بیافریند و در جهانی ببالد که هر دو با هم ساختهاند.» مقاله «فضیلت عشق اروتیک»
IIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHHIIIIIIIIII
پس اگر بخواهید بدانید هدف و جوهره عشق چیست، باید گفت:
«در بستر محرمیت کامل عشق است که انسان به تمام قامت، آشکار میشود، پالوده میشود، پذیرفته میشود و التیام میپذیرد.» مقاله «پیوند عشق»
IIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHHIIIIIIIIII
و حالا عاشق بیچاره چه میکند؟
«عاشق عمیقاً به پاسخ متقابل محبوب خود محتاج است و از این حیث، کاملاً و دیوانهوار وابستۀ اوست. عاشق نمیتواند به اتکای قدرت و توان خود به تمنای عشقش یعنی پاسخ متقابل برسد...» مقاله «درباره آینده عشق: روسو و فمینیستهای رادیکال»
IIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHHIIIIIIIIII
اینجاست که باید تضاد عشق و ازدواج را دید و فهمید:
«عشق همیشه مایه تشویش خاطر است، همیشه با احساس سعادت و حرمان، ملازم است و چندان با ازدواج که وضعیتی توأم با خوشی و آرامش است، جور در نمیآید. مردم برای آن ازدواج نمیکنند که شبانهروز فقط و فقط به یکدیگر فکر کنند، بلکه ازدواج میکنند تا در کنار هم وظایف مدنی خود را ایفا کنند...» مقاله «درباره آینده عشق...»
IIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHHIIIIIIIIII
با این حال، امان از درد و هجر و سوز «عشق یک طرفه»:
«... هیچ یک از این سخنان به این معنا نیست که چیزی به اسم عشق یکطرفه وجود ندارد، یا عشق یکطرفه، عشق نیست؛ چرا که آن رابطۀ دیالکتیکی است که با تمام مقاومتها و تعارضهایش میتواند دقیقاً به همان صورت که در دو روح، جاری است، در یک روح هم واقع شود. درست است که به این ترتیب ممکن است از قوت و غنای ماجرا کاسته شود، اما همانطور که استاندال غالباً ادعا میکرد، شاید از این رهگذر، قوۀ تخیل غنای بیشتری یابد؛ یا به تعبیر گوته: "فرض کن که من عاشق تو هستم، این به تو چه مربوط است؟"» مقاله «فضیلت عشق اروتیک»
IIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHHIIIIIIIIII
سخن را با کلام سعدی میآرایم که گفت:
خوشتر از دوران عشق، ایام نیست
بامداد عاشقان را شام نیست
مطربان رفتند و صوفی در سماع
عشق را آغاز هست؛ انجام نیست
YYYYYYOOOOOOOYYYYYYYY
امیدوارم همیشه «عاشق» باشید؛ «عاشق کتاب عشق».
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
این هم هدیه ویژه روز جهانی کتاب:
99 کتاب درباره عشق
http://www.goelsewhere.org/99books/
+
1 مقاله درباره عشق
آنلاین : http://chendavol.blogfa.com/po...